Clicky

 
Transport Online - Facebook koopt Whatsapp

Facebook koopt Whatsapp

Facebook koopt Whatsapp
19-02-2014 23:42 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Facebook koopt berichtendienst Whatsapp voor een bedrag van zestien miljard dollar (11,5 miljard euro) in aandelen en contant geld. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf woensdag bekendgemaakt. Whatsapp is verreweg de grootste overname die de Amerikaanse internetreus sinds de oprichting in 2004 deed. Het merk Whatsapp blijft behouden.

Oprichter en topman van het eveneens in de Verenigde Staten gevestigde Whatsapp Jan Koum neemt plaats in het bestuur van Facebook. Hij zegt in een gezamenlijk persbericht 'opgetogen en vereerd' te zijn om samen te werken met Facebook. Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, wijst erop dat WhatsApp 'op weg is een miljard mensen met elkaar te verbinden'. "Diensten die een dergelijke mijlpaal bereiken zijn ongelofelijk waardevol."

De overname van Whatsapp wordt voor het grootste deel betaald met aandelen Facebook. De eigenaren van de berichtendienst krijgen in totaal voor twaalf miljard dollar aan aandelen in het sociale medium, bijna acht procent van al het waardepapier dat uitstaat. Daarnaast ontvangen zij vier miljard dollar aan contanten.Bovenop de zestien miljard kunnen de eigenaren en werknemers rekenen op nog eens drie miljard dollar aan 'beperkte aandelen', die worden uitgegeven over een periode van vier jaar. Facebook kocht eerder al fotodienst Instagram voor een miljard dollar. Ook zou het bedrijf een bod van drie miljard dollar hebben gedaan op fotodienst Snapchat, maar dat werd afgewezen.

De geruchten over mogelijke interesse van Facebook in Whatsapp deden al meer dan een jaar de ronde. Whatsapp groeit snel: dagelijks melden zich meer dan een miljoen mensen aan en maandelijks wordt de dienst door zo'n 450 miljoen mensen gebruikt. Het aantal berichtjes dat wordt verstuurd is bijna net zo groot als het aantal sms'jes dat wereldwijd wordt verstuurd.

Koum schrijft op het blog van Whatsapp dat voor de gebruikers niets zal veranderen. Whatsapp blijft volgens hem onafhankelijk en de berichtendienst blijft vrij van advertenties.

De enige investeerder van Whatsapp, Sequoia Capital, roemt Koum en mede-oprichter Brian Acton die Whatsapp bijna vijf jaar geleden ontwikkelden na hun vertrek bij Yahoo. "Whatsapp heeft voor het versturen van berichten gedaan wat Skype deed voor telefoon- en videogesprekken. (...) Whatsapp heeft persoonlijke communicatie, voorheen het domein van 's werelds grootste mobiele aanbieders, volledig getransformeerd."

Sequioa wijst ook op het feit dat Whatsapp nooit heeft geïnvesteerd in marketing. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,954
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats