'Prorail heeft zaken niet op orde'

'Prorail heeft zaken niet op orde'
19-02-2014 23:07 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Prorail heeft zijn zaken niet op orde. Dat vinden zowel reizigersorganisatie Rover als de Maatschappij voor Beter OV. De organisaties zijn boos over de problemen op het spoor woensdagavond bij Den Haag en Rotterdam. Na een inspectie eerder woensdag werden vier wissels buiten werking gesteld en moesten spoedreparaties worden uitgevoerd. Het treinverkeer kwam daardoor sinds 18:00 uur grotendeels stil te liggen.

Rover heeft Prorail een brief gestuurd waarin wordt gevraagd om opheldering. De organisatie vindt de overlast die reizigers woensdagavond hebben ervaren 'onacceptabel' en vreest dat de spoorbeheerder 'de grip verliest op de toestand van de infrastructuur'.

"Het stadium van de horrorscenario's lijkt te zijn bereikt, gezien de explosief stijgende overlast van spoedreparaties", schrijft Rover. Volgens de organisatie is de spoedreparatie sinds de grote herstelactie na een ontsporing in Hilversum 'een blijvend fenomeen op het spoor'.

"Al die zwaar overlastgevende spoedreparaties wijzen op een situatie die niet onder controle is bij Prorail", concludeert Rover. De reizigersvereniging vraagt zich af hoe het kan dat een 'kennelijk alarmerende onderhoudstoestand van wissels niet bijtijds wordt opgemerkt'.

De Maatschappij voor Beter OV heeft ook een brief geschreven, maar zet een stuk zwaarder in. In de brandbrief aan staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) stelt de organisatie dat moet worden ingegrepen bij Prorail.

De spoorbeheerder zet volgens de reizigersorganisatie 'terecht in op veiligheid', maar dat doet volgens hen 'niets af aan wat er werkelijk aan de hand is'. "Blijkbaar kunnen technische gebreken aan rails en wissels onopgemerkt blijven totdat ze plotseling van dien aard zijn dat het treinverkeer onmiddellijk moet worden stilgelegd", schrijft de organisatie.

De staatssecretaris wordt door de Maatschappij voor Beter OV omschreven als de 'hoeder' van de treinreiziger maar ook als de 'rechtstreeks verantwoordelijke voor de prestaties van Prorail'. "Op grond van deze beide overwegingen verzoeken wij u onverwijld in te grijpen en orde op zaken te stellen bij Prorail", zo besluit de brief. (Novum)NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,804
Diesel1,511

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden