Clicky


Schultz: Geen bewijs voor fraude met Litouwse rijbewijzen

Schultz: Geen bewijs voor fraude met Litouwse rijbewijzen
19-02-2014 18:13 | Politiek | auteur De Redactie

DEN HAAG - Minister Schultz van Haegen ziet geen bewijzen voor het frauderen met Litouwse rijbewijzen. Dit blijkt uit antwoorden op de vragen van de leden De Graaf en helder van de PVV. Deze vragen werden gesteld naar aanleiding van de berichten dat Litouwse rijbewijzen en identiteitsbewijzen voor een schijntje te koop zouden zijn.

De PVV wilde weten of de minister de mening deelt dat de verkeersveiligheid in het geding is, alsmede de concurrentiepositie van het Nederlandse wegtransport. De minister antwoord echter: "Dit zou het geval kunnen zijn als de fraude zou zijn aangetoond. Dit is echter niet het geval. Ook de Noorse autoriteiten hebben tot dusverre geen gevallen van fraude vastgesteld."

De minister is dan ook niet van plan om het Litouwse rijbewijs of Litouwse vrachtwagenchauffeurs te weigeren.

Schultz: "Nee. Op grond van de derde Rijbewijsrichtlijn dienen de lidstaten elkaars rijbewijzen te erkennen. Om vervalsing zoveel mogelijk tegen te gaan bevat de richtlijn een aantal maatregelen voor de fysieke beveiliging van het document. De Europese Commissie ziet erop toe dat de lidstaten die in acht nemen. Zolang de politie geen vermoeden van fraude heeft, kan het rijbewijs niet ingevorderd worden."

"Vanwege het beginsel van vrij verkeer van personen, goederen en diensten binnen de EU is dat niet mogelijk. Bij wegcontroles controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op naleving van de rij- en rusttijdenregeling en controleert de politie de rijbewijzen. Daarbij kan ter plaatse strafrechtelijk opgetreden worden als er onregelmatigheden worden geconstateerd", antwoord zei tot slot.

Schultz antwoorden staan echter haaks op de zienswijze van ChristenUnie europarlementariër Peter van dalen. Hij gaf juist aan dat hij het Europarlement heeft verzocht onderzoek te doen naar de fraude met rijbewijzen en identiteisbewijzen.

Peter van Dalen: "Eind januari kwam in het nieuws dat in sommige Europese landen voor een schijntje een extra rijbewijs of identiteitsbewijs kan worden verkregen. Een Noorse wegvervoerondernemer kreeg binnen een paar weken twee Litouwse identiteitsbewijzen en vier Litouwse rijbewijzen van uitstekende kwaliteit voor 80 euro per stuk. Er moet onmiddellijk een einde komen aan deze wantoestanden en Europol moet daarin het voortouw nemen."