Clicky


Chemie-Pack draait deels op voor kosten bluswater

Chemie-Pack draait deels op voor kosten bluswater
19-02-2014 11:05 | Binnenland | auteur De Redactie

ZEVENBERGEN - Chemie-Pack Nederland en een holding uit Zevenbergen draaien deels op voor kosten die zijn gemaakt om verontreiniging door vervuild bluswater tegen te gaan. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. Een jaar geleden bepaalde de rechter nog dat de rekening voor de door het rijk gemaakte kosten niet kon worden doorgestuurd naar de holding.

In januari 2011 verwoeste een brand chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Bij het blussen lekte chemicaliën via bluswater weg richting de Insteekhaven Roode Vaart en het Hollandsch Diep. Om verontreiniging te voorkomen werden onder meer twee afschermingen en een waterzuiveringsinstallatie geplaatst. De rekening ging naar Chemie-Pack.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde in februari vorig jaar dat de minister niet bevoegd was om bestuursdwang toe te passen om de rekening te innen voor de Noordelijke Insteekhaven maar wel voor de Insteekhaven Roode Vaart en het Hollandsch Diep. De holding in Zevenbergen mocht geen kosten in rekening worden gebracht. De minister ging in beroep.

De Raad van State vindt ook dat geen bestuursdwang mag worden toegepast voor de Noordelijke Insteekhaven, maar ziet in tegenstelling tot de rechtbank wél aanleiding ook de holding aan te slaan voor de kosten om het bluswater tegen te houden. Die had immers de touwtjes in handen bij Chemie-Pack.

De minister moet opnieuw kijken naar de hoogte van de rekening, omdat in de vorige berekening ook kosten waren opgenomen voor de Noordelijke Insteekhaven. Vier weken geleden bepaalde de Raad van State in een andere zaak ook al dat Chemie-Pack ruim elf miljoen euro moet vergoeden voor opruimkosten na de brand. Toen was het het waterschap dat Chemie-Pack verantwoordelijk hield. (Novum)