Clicky


Bedrijven vaker op de hielen gezeten wegens fraude

Bedrijven vaker op de hielen gezeten wegens fraude
18-02-2014 19:34 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven met vestigingen in het buitenland schakelen vaker advocaten in om straffen wegens fraude en omkoping te voorkomen dan enkele jaren geleden. Dat heeft NRC Handelsblad dinsdag gemeld op basis van een belronde langs vijf grote advocatenkantoren.

De kantoren melden NRC het aantal bedrijven dat bijstand vraagt wegens omkopingsaffaires in corrupte landen de afgelopen jaren fors te hebben zien toenemen. De afdeling van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek die zich met fraude in het buitenland bezighoudt zou de afgelopen acht jaar zijn gegroeid zijn van vier naar 28 medewerkers.

Advocatenkantoor Allen & Overy meldt NRC het fraudewerk de afgelopen jaren te hebben zien verdubbelen. Advocatenkantoor HouthoffBuruma schat de toename op 25 procent. Ook fraudeadvocaten van de andere kantoren zouden de vraag vanuit bedrijven hebben zien toenemen.

Nederlandse bedrijven zouden alerter zijn omdat corruptie actiever opgespoord wordt door justitie in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Maar ook het Nederlandse Openbaar Ministerie is volgens de advocaten de laatste jaren actiever geworden in het opsporen van omkoping door Nederlandse bedrijven in het buitenland.

De laatste jaren deelde het OM enkele fikse boetes uit. Zo kreeg Ballast Nedam eind 2012 een boete van 17,5 miljoen euro wegens corruptie in Saudi-Arabië en Suriname. Accountantsbureau KPMG betaalde vorig jaar een boete van zeven miljoen euro vanwege het verhullen van omkoping. (Novum)