Wiebes: accijnsverhoging niet teruggedraaid

Wiebes: accijnsverhoging niet teruggedraaid
18-02-2014 18:20 | Overig | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het kabinet blijft er bij dat het nog te vroeg is om te besluiten de accijnsverhoging op brandstoffen terug te draaien. Daarvoor ontbreekt nog een solide onderbouwing, zei staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De nieuwbakken bewindsman werd aan de tand gevoeld door Pieter Omtzigt (CDA) vanwege zijn uitspraken vrijdag voorafgaand aan de ministerraad dat de cijfers niet vrolijk stemmen. Veel pomphouders in de grensstreek zouden failliet gaan omdat automobilisten over de grens tanken. Hierdoor zou de maatregel bovendien niet de verwachte inkomsten genereren, berekenden brancheorganisaties al.

Omtzigt pleitte er daarom opnieuw voor om de accijnsverhoging per direct terug te draaien. Wiebes is dat niet van plan. Een besluit daarover kan pas worden genomen op basis van de cijfers over de eerste drie maanden. En dat is niet eerder dan mei. "We kunnen niet op basis van steekproeven over een maand vaststellen wat de gedragseffecten zijn."

"Dat betekent dat we nu niet kunnen beginnen met het verlagen van de accijnzen. We moeten gewoon de cijfers afwachten." De oppositie nam geen genoegen met deze antwoorden. "Dit stelt buitengewoon teleur", oordeelde Omtzigt. De pomphouders in de grensstreek staat het water aan de lippen, zei Arnold Merkies (SP). "Die hebben niet de tijd om tot de zomer te wachten."

"Waarom moeten we nog maanden gaan wachten. Het hele bedrijfsleven gaat naar de knoppen", fulmineerde Dion Graus (PVV). Omtzigt probeerde na het vragenuurtje nog een apart debat aan te vragen over de kwestie, maar kreeg daarvoor geen meerderheid achter zich. VVD, PvdA en D66 lieten weten geen behoefte te hebben aan het debat.

"We willen eerst het onderzoek afwachten", zei Henk Nijboer (PvdA). Dat kwam hem op een uitbrander te staan van Omtzigt, die erop wees dat partijleider Diederik Samsom (PvdA) op televisie al wel vraagtekens bij de maatregel heeft gezet en openlijk speculeerde over alternatieven. Dat de PvdA nu niet in de Tweede Kamer het debat durft aan te gaan is 'laf', aldus Omtzigt. (N0vum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,769
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden