Clicky


FNV spreekt met Sanoma over breken sociaal plan

FNV spreekt met Sanoma over breken sociaal plan
18-02-2014 10:57 | Binnenland | auteur De Redactie

FNV Kiem schuift woensdag aan bij Sanoma voor een spoedoverleg over de bezuinigingsronde die de Finse uitgever doorvoert bij zijn Nederlandse tijdschriftentak. De bond wil opheldering over de ontslagen bij tijdschriften die al in de etalage staan, zo meldt FNV Kiem dinsdag in een verklaring.

Door ook banen te schrappen bij de tijdschriften die moeten worden verkocht breekt Sanoma de afspraken uit het sociaal plan, aldus de bond. CNV Dienstenbond noemde het eerder al 'gek en opmerkelijk' dat Sanoma alsnog werknemers ontslaat bij bladen die moeten worden verkocht.

"Dit scenario kwam bij de onderhandelingen niet naar voren", zei CNV-bestuurder Debbie Ritsma daar vorige week over. "Wij hebben altijd begrepen dat de redacties van bladen die voor verkoop in aanmerking komen intact zouden blijven." De Nederlandse Vereniging van Journalisten, net als FNV Kiem aangesloten bij de vakcentrale FNV, zei toen in een brief om opheldering te hebben gevraagd.

Volgens een woordvoerder van Sanoma houdt het bedrijf zich echter gewoon aan het sociaal plan. "Wij hebben met de bonden afgesproken dat er niet zomaar wordt gereorganiseerd", zei dezelfde zegsvrouw daar onlangs over. "Maar het kan zijn dat bij een strategische heroriëntatie ontslagen vallen."

Sanoma maakte in oktober vorig jaar bekend vijfhonderd van de tweeduizend werknemers van zijn Nederlandse tijdschriftenafdeling te willen ontslaan. Daarnaast deed de uitgever enkele prominente titels in de uitverkoop, zoals Nieuwe Revu, Playboy en Panorama. (Novum)