Clicky

 
Transport Online - 'Boskalis haakt onder politieke druk af in Israël'

'Boskalis haakt onder politieke druk af in Israël'

'Boskalis haakt onder politieke druk af in Israël'
18-02-2014 10:37 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Boskalis heeft niet langer belangstelling voor de bouw van havens in de Israëlische steden Haifa en Ashdod. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz dinsdag. De Nederlandse baggeraar zou een offerte hebben ingetrokken uit angst voor politieke gevolgen. Boskalis zegt niet zelf te zijn afgehaakt. Volgens het bedrijf voldeed het niet aan de kwalificatie-eisen van de opdrachtgever.

Boskalis zou het voorstel om de havengebieden aan te leggen met de naam 'Holland Terminal' al kort na de indiening in december hebben ingetrokken. Recentelijk haakte ook het Italiaanse Condotte d'Acqua af. Het Belgische bedrijf Jan De Nul zou een offerte alleen willen indienen via het in Luxemburg geregistreerde Ludreco. Het bedrijf zou vrezen zijn handel in de Arabische wereld te schaden.

Haaretz voert bronnen op die suggereren dat Boskalis en Condotte d'Acqua zich onder politieke druk hebben teruggetrokken. De bedrijven haakten in een laat stadium van het biedproces af, ruim nadat de bedrijfstop groen licht had gegeven mee te doen. De deadline om offertes in te dienen was maandag.

Boskalis ontkent om politieke redenen te zijn afgehaakt. Boskalis zegt inderdaad een offerte te hebben ingediend om de havengebieden te ontwikkelen, maar het bedrijf zou niet hebben voldaan aan de kwalificatie-eisen van de opdrachtgever. "Dat is het besluit van de klant geweest. Wij hebben ons niet uit de biedprocedure teruggetrokken," aldus een woordvoerder. Het voorstel met de naam 'Holland Terminal' kent Boskalis niet, zegt de woordvoerder.

Slechts drie kandidaten blijven over om de havens te bouwen: een Israëlische joint venture, het Luxemburgse Ludreco en China Harbour Engineering. De drie ondernemingen presenteerden maandag hun plannen voor de ontwikkeling van de havengebieden. De Israëlische overheid bouwt private havens in Haifa en Ashdod om de concurrentie met dure en inefficiënte staatsbedrijven aan te jagen.

Boskalis is het niet het eerste Nederlandse bedrijf dat zich terugtrekt uit activiteiten in Israël. Vorige maand stopte pensioenverzekeraar PGGM met beleggingen in vijf Israëlische banken omdat zij de bouw van joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden financieren. Die nederzettingen zijn volgens de Verenigde Naties illegaal.

In december staakte waterbedrijf Vitens de samenwerking met het Israëlische Mokorot, dat onder vuur ligt vanwege zijn activiteiten in de Palestijnse gebieden. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions