Clicky


'NAM moet risico's aangepaste gaswinning berekenen'

'NAM moet risico's aangepaste gaswinning berekenen'
18-02-2014 09:03 | Binnenland | auteur De Redactie

GRONINGEN - Nu het kabinet de aanbevelingen van het Staatstoezicht op de Mijnen in de wind slaat en een eigen plan trekt voor de aardgaswinning in Groningen, moet worden berekend welke risico's bij dat plan komen kijken. In dat onderzoek moeten de veiligheidsrisico's voor het héle Groninger veld worden meegenomen, zei inspecteur-generaal Jan de Jong van het Staatstoezicht op de Mijnen maandagavond bij een voorlichtingsbijeenkomst in Groningen.

De toezichthouder adviseerde vorig jaar al de gaswinning te verminderen, maar hierop haalde de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) juist meer uit het veld. De toezichthouder adviseerde onlangs opnieuw de gaswinning te verlagen.

Het kabinet besloot de gaswinning terug te schroeven, van 54 miljard kubieke meter per jaar naar 42,5 miljard kubieke meter. Dat is nog altijd meer dan de dertig miljard die in de berekeningen waren meegenomen.

Ook wordt de productie vooral bij het door aardbevingen geteisterde Loppersum teruggeschroefd en in andere gebieden juist opgeschroefd. Hierdoor ontstaan drukverschillen in de bodem, waardoor het juist tot meer aardbevingen kan komen. Dat moet volgens de toezichthouder ook worden meegenomen in de berekening. (Novum)