Clicky


Werkstraf geëist tegen activist in zaak-Vaatstra

Werkstraf geëist tegen activist in zaak-Vaatstra
17-02-2014 19:37 | Binnenland | auteur De Redactie

GRONINGEN - De publicist en activist Wim Dankbaar uit Overveen moet een werkstraf van tachtig uur krijgen voor smaad en belediging. Die straf heeft het Openbaar Ministerie maandag geëist in de rechtbank in Groningen. Dankbaar beweert dat niet Jasper S. Marianne Vaatstra heeft vermoord, maar een asielzoeker die door justitie wordt beschermd.

Volgens Dankbaar is sprake van een complot. Hij publiceerde op diverse websites de namen van twee mannen die in zijn ogen een rol speelden in dit complot. De een was de neef van een asielzoeker die tijdens het onderzoek als verdachte in beeld kwam. De buitenlandse man bleek op basis van een dna-vergelijking niets met de dood van Marianne te maken te hebben gehad.

De tweede persoon die Dankbaar op de korrel nam was de vader van het vriendje dat Marianne in 1999 had. Aan zijn adres werden beledigingen geuit, omdat de zoon Marianne in de nacht van de moord alleen naar huis zou hebben laten gaan.

Dankbaar maakt zich volgens het OM met zijn uitlatingen schuldig aan smaad en belediging. Behalve de werkstraf zou de 52-jarige man ook een voorwaardelijke celstraf van vier weken moeten krijgen.

Dankbaar wilde vorig jaar een boek publiceren met passages uit het dagboek van de moeder van Vaatstra. Die notities staafden volgens Dankbaar het complot. De rechter in Haarlem stak toen een stokje voor de publicatie, omdat dagboeknotities onder het auteursrecht vallen. De notities dateren uit een periode ver voordat S. als dader in beeld kwam.

Voor de slachtoffers vroeg de officier van justitie maandag een schadevergoeding van bijna 1600 euro. Ook eiste ze dat alle uitingen die betrekkingen hebben op de gedupeerden onmiddellijk van de sites worden verwijderd. De rechtbank doet 3 maart uitspraak. (Novum)