Clicky


Thalys profiteert van verdwijnen Fyra

Thalys profiteert van verdwijnen Fyra
17-02-2014 19:27 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Thalys heeft vorig jaar flink geprofiteerd van het wegvallen van de Fyra. De hogesnelheidstrein zag over het gehele jaar het aantal reizigers tussen Amsterdam en Brussel stijgen met 46,3 procent, zo maakte Thalys maandag bekend. Vooral in de tweede helft van vorig jaar steeg het aantal reizigers op het Fyra-traject flink.

Van de extra reizigers reed echter vrijwel niemand door naar Parijs. Op de lijn van Amsterdam naar Parijs steeg het aantal reizigers namelijk slechts met 0,6 procent. Om aan de groeiende vraag naar treinreizen tussen Nederland en België te kunnen voldoen, verhoogde Thalys vorig jaar het aantal reizen per dag van negen naar twaalf.

Het samenwerkingsverband van de Franse, Duitse en Belgische spoorwegen vaarde wel door het verdwijnen van de Fyra, de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel. De NS en de Belgische spoorwegen NMBS besloten deze zomer de flitstreinen definitief op stal te zetten, omdat die voortdurend werden geteisterd door technisch malheur.

Afgezien van de stijging op de Nederlandse verbinding zag Thalys het aantal reizigers amper oplopen. Op het gehele netwerk tussen Amsterdam, Brussel, Parijs, Keulen en Zuid-Frankrijk werd vorig jaar 1,8 procent vaker getreind. Dat leverde Thalys een omzet van 487 miljoen euro op, bijna twee procent meer dan een jaar eerder. (Novum)