Clicky


'Kaper dreigde met neerstorten vliegtuig'

'Kaper dreigde met neerstorten vliegtuig'
17-02-2014 20:09 | Algemeen | auteur De Redactie

GENÈVE - De copiloot die maandagochtend een toestel van Ethiopian Airlines kaapte dreigde het toestel neer te laten storten als de piloot bleef proberen de cockpit binnen te komen. Dat heeft een van de passagiers van het toestel gezegd. De kaper van het toestel vloog naar Zwitserland om daar asiel aan te vragen.

Het toestel, dat was vertrokken uit Ethiopië, werd gekaapt door de copiloot, toen de piloot even naar het toilet ging. De copiloot sloot de cockpit af en liet niemand meer binnen. Vervolgens vloog hij niet naar Rome, zoals de bedoeling was, maar naar Genève.

De Italiaanse passagier Francesco Cuomo zei tegen het Italiaanse persbureau ANSA dat de piloot probeerde de deur open te breken en eiste binnen te worden gelaten. Volgens Cuomo dreigde de kaper daarop via een luidspreker het toestel te laten neerstorten. Vervolgens kwamen de zuurstofmaskers tevoorschijn.

Na de landing klom de kaper uit de cockpit met een touw en gaf hij zich over aan de toegesnelde politie. Alle passagiers kwamen er met de schrik van af.

Waarom de jonge Ethiopische copiloot asiel wilde aanvragen is niet bekend. Ook de reden dat hij naar Zwitserland vloog in plaats van gewoon door te vliegen naar Italië is niet duidelijk. De Ethiopische minister van verkeer Redwan Hussein heeft al aangegeven dat hij bij de Zwitsers gaat aandringen op uitlevering. "Zijn daden zijn een forse breuk van vertrouwen waarmee nodeloos de levens van passagiers in gevaar zijn gebracht, die een piloot vanuit moreel en professioneel oogpunt juist moet beschermen."

Het openbaar ministerie in Genève maakte bekend dat de copiloot wordt aangeklaagd voor gijzeling, waarop een celstraf van twintig jaar staat. De zaak is inmiddels overgedragen aan de Zwitserse federale autoriteiten. (Novum)