Clicky


Herdenkingsdienst Els Borst in Utrecht

Herdenkingsdienst Els Borst in Utrecht
15-02-2014 10:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

UTRECHT - In Utrecht wordt zaterdagochtend oud-minister Els Borst herdacht. De voormalig politica van D66 wordt aansluitend in besloten kring begraven. De 81-jarige Borst werd maandag dood gevonden in haar garage in Bilthoven. Ze is waarschijnlijk door een misdrijf omgekomen.

De herdenkingsplechtigheid begint om 10.30 uur en is niet toegankelijk voor publiek. Onder anderen voormalig minister-president Wim Kok, D66-leider Alexander Pechtold en de dochter van Borst zullen bij de bijeenkomst spreken.

Bij de dienst zijn verder onder anderen ook premier Mark Rutte, ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) aanwezig. De kerk biedt in totaal plaats aan 650 tot 750 mensen.


Borst was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid in de kabinetten-Kok 1 en 2. Ze had toen al een carrière als arts en ziekenhuisdirecteur achter de rug. Haar bekendste prestatie als minister was een nieuwe euthanasiewet, die hulp bij zelfdoding onder voorwaarden toestond. In 2012 werd ze benoemd tot minister van Staat, een eretitel die in bijzondere gevallen aan oud-politici wordt toegekend.

Het politieonderzoek naar de dood van Borst loopt nog. Wel is het sporenonderzoek rond haar woning afgerond. Onduidelijk blijft nog altijd wanneer ze precies is overleden en wat er is gebeurd. De politie houdt alle opties open.

Vanwege de herdenking is het gehele Domplein zaterdag vanaf 08.00 uur afgezet. Het publiek wordt op afstand gehouden met dranghekken. (Novum)