Transport Online - TLN blaast cao-overleg voor dinsdag af - UPDATE

TLN blaast cao-overleg voor dinsdag af - UPDATE

TLN blaast cao-overleg voor dinsdag af - UPDATE
15-02-2014 11:01 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

ZOETERMEER - De werkgeversorganisatie van de transportsector, TLN, heeft het eerstvolgende cao-overleg met de bonden afgezegd. Reden is volgens TLN de 'intimiderende' sfeer tijdens de onderhandelingsronde van afgelopen maandag. Dat schrijft TLN in een brief aan de vakbonden.

Volgens TLN is het overleg van maandag 'ernstig verstoord' door de aanwezigheid van demonstranten. Die hebben zich volgens de werkgevers op een gegeven moment zelfs toegang verschaft tot de vergaderzaal van TLN.

De onderhandelingen werden door de verstoring stopgezet en na overleg met de bonden verplaatst naar dinsdag 18 februari. TLN claimt in de brief dat de demonstranten daarna door de bonden echter zijn opgeroepen om tijdens dat overleg opnieuw langs te komen, 'liefst in grotere getale'. "De organisatoren van de acties hebben dan ook nadrukkelijk de intentie om het gebeuren van afgelopen maandag te herhalen", meent TLN.

TLN vindt het onacceptabel om op deze manier te onderhandelen. "Wij zullen dan ook niet toegeven aan deze vergaande vorm van intimidatie", schrijft directeur Leon Ceelen aan de bonden. Volgens hem is veiligheid van de TLN-onderhandelaars niet gegarandeerd.

Het overleg van maandag was de tweede onderhandelingsronde. De bonden willen een loonsverhoging van drie procent voor het personeel. Volgens TLN hebben de ondernemers die ruimte niet.

CNV: TLN stuurt bewust aan op acties

"Met de mededeling dat de werkgevers geen loonsverhoging willen betalen, geeft TLN aan zich niets aan te willen trekken van de looneis van drie procent die de vakbonden hebben geëist", zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.

"De toezegging van de werkgevers om volgende week dinsdag het cao-overleg voort te zetten, blijkt dus niets waard. De werkgevers lijken hiermee bewust aan te sturen op acties van werknemers. Met de brief geven transportwerkgevers een verkeerd signaal aan de chauffeurs. Dit getuigt niet van respect voor de mensen die dag en nacht op pad zijn om goederen te vervoeren."

CNV Vakmensen bespreekt komende week de situatie eerst met de kaderleden. Van Rijssel: "Daarna gaan we bijeenkomsten organiseren voor alle werknemers in het beroepsgoederenvervoer.

FNV Bondgenoten: Erg teleurstellend

"Ik vind het afzeggen van de cao-onderhandelingen door de werkgeversorganisaties zeer teleurstellend", reageert cao-onderhandelaar Egon Groen van FNV Bondgenoten. "Wij waren van plan om tijdens de volgende ronde meteen door te gaan met de cao", voegt hij er zaterdagochtend aan toe.

"Het lijkt erop dat de werkgeversorganisatie juist met deze houding aanstuurt op acties. Nu volgen er waarschijnlijk ledenbijeenkomsten. En het actietraject is nu heel dichtbij en bijna niet te vermijden."

De werkgevers vrezen wederom actievoerende chauffeurs bij de cao-onderhandeling. Groen: "Wij hebben de chauffeurs niet opgeroepen om actie te voeren. We leven in een vrij land en ze mogen dit. Dus ik ga ze niet tegenhouden. Ik voelde mij bij de vorige onderhandelingen juist gesterkt en gesteund. Ze scandeerden buiten steeds: 3 procent, 3 procent, 3 procent. Dat was in de onderhandelingsruimte goed te horen.”

"Maar ik heb de laatste aanwezigheid van de chauffeurs niet ervaren als intimidatie. Deze mensen zijn oprecht bezorgd. Maar ik kan niet voor anderen spreken of ze zich wel of niet geïntimideerd hebben gevoeld", besluit Groen.

©Transport Online/NovumNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,743
Diesel1,407

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions