Clicky


OM wil negen jaar cel voor kopstuk drugsbende

OM wil negen jaar cel voor kopstuk drugsbende
14-02-2014 14:17 | Overtredingen | auteur De Redactie

Een 45-jarige man die volgens het OM het kopstuk is van een internationale drugsbende gaat als het aan justitie ligt negen jaar de cel in. Voor twee andere hoofdverdachten wil het OM celstraffen van acht en vijf jaar.

De Nederlandse Surinamer Piet W. gaf volgens justitie jarenlang leiding aan een criminele organisatie die zich bezighield met cocaïnehandel. Hij hield alleen de grote lijnen in de gaten. Andere mensen knapten het vuile werk voor hem op, aldus justitie.

In het onderzoek zou de Surinaamse president Desi Bouterse ook genoemd zijn. Die zou zich hebben ontfermd over een kapot vliegtuig met een grote partij drugs in Suriname. Eerder doken al verhalen op dat Bouterses zoon Dino bevriend was met W.

De politie kwam de bende op het spoor toen in 2010 in de haven van Rotterdam ruim 1100 kilo cocaïne werd onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading whiskey. Bij het onderzoek kwamen vervolgens een reeks coketransporten aan het licht vanuit Zuid-Amerika naar onder meer Hong Kong, de Kaapverdische eilanden en Nederland.

De bende ging 'uiterst professioneel' te werk. Ze stuurden op afstand partijen over de hele wereld aan en combineerden reizen naar het buitenland voor cokedeals met bezoeken aan concerten en voetbalwedstrijden. Zo verhulden ze de ware reden voor hun tripjes naar het buitenland.

De verdachten waren bovendien voorzichtig met telefoongesprekken wegens afluistergevaar. Zo had Piet W. zestig telefoons. Toch bleek uit taps dat de drugsbende gebruikmaakte van corrupte contacten in de bovenwereld, zowel in Nederland als in Suriname.

Tegen acht medeverdachten werden vorige maand al celstraffen tot vijf jaar geëist. (Novum)