Clicky


Brandstofaccijns mogelijk omlaag

Brandstofaccijns mogelijk omlaag
14-02-2014 13:02 | Financieel | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het kabinet onderzoekt serieus of de accijnsverhoging op brandstof kan worden teruggedraaid. Daarvoor in de plaats zou een andere lastenverhoging komen, meldt de NOS vrijdag op basis van Haagse bronnen.

Tegen de maatregel die op 1 januari werd ingevoerd wordt massaal geprotesteerd. Zo meldde Transport en Logistiek Nederland vrijdag nog dat de maatregel het kabinet meer kost dan oplevert: het zou een gat van 180 miljoen euro in de schatkist slaan.

Donderdag trokken de provincies al aan de bel bij verantwoordelijk staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD). Eerder luidde ook de Bovag de noodklok.

Na afloop van de ministerraad sprak Wiebes de berichtgeving tegen. Hij sprak van 'allerlei geruchten'. Het kabinet komt voor de zomer met een evaluatie van de accijnsverhoging, zei hij. Daarvoor worden nu cijfers verzameld. "We gaan eerst kijken wat er aan de hand is." Kijken naar alternatieven zonder dat je weet wat er aan de hand is, is 'niet erg verstandig', aldus de bewindsman.

Wel zei hij dat de cijfers van de brancheorganisaties 'er niet mooi uitzien'. Wiebes probeert verder de evaluatie zoveel mogelijk te versnellen, maar het onderzoek kost nu eenmaal tijd. Een besluit over het terugdraaien van de accijnsverhoging kun je niet nemen op basis van een maand, aldus Wiebes.

Transport en Logistiek Nederland stelt vrijdag in een reactie blij te zijn dat Wiebes naar de gevolgen van de accijnsverhoging kijkt. "De signalen uit Den Haag zijn hoopvol", aldus voorzitter Arthur van Dijk. "Maar wat mij betreft kunnen we de accijnsmaatregel vandaag nog terugdraaien en wordt daarmee erger voorkomen."

Detailhandel Nederland laat eveneens weten dat er geen tijd te verliezen is met het terugdraaien van de accijnsverhoging. Wel getuigt het volgens directeur Sander van Golberdinge van 'politieke moed' dat de staatssecretaris laat doorschemeren dat sprake is van een 'accijnsdrama'. (Novum)