TLN: 'Accijnsverhoging kost schatkist 180 miljoen euro'

TLN: 'Accijnsverhoging kost schatkist 180 miljoen euro'
14-02-2014 10:42 | Overig | auteur De Redactie

ZOETERMEER - De in januari doorgevoerde accijnsverhoging op diesel kost de Nederlandse schatkist meer dan de maatregel zou moeten opleveren. Dat meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN) vrijdag op basis van een inventarisatie onder twintig internationale transportondernemingen. De verhoging van de dieselprijs moet worden teruggedraaid om financieel herstel van de sector te stimuleren, vindt de belangenorganisatie.

Vervoerders gaan door de maatregel vaker diesel in het buitenland tanken, waardoor de accijnsinkomsten dit jaar met ongeveer 180 miljoen euro teruglopen, waarschuwt TLN. Het kabinet rekent juist op negentig miljoen euro aan extra opbrengsten. Het verschil met tanken in België is opgelopen tot circa twaalf cent per liter, wat een vervoerder tot 120 euro per tankbeurt kan schelen.

De accijns op diesel ging in januari met drie cent omhoog. Daarmee hoopt het kabinet dit jaar in totaal 230 miljoen euro aan extra accijnsinkomsten binnen te halen. TLN rekende uit dat negentig miljoen daarvan moet worden opgebracht door de transportsector. De enige die daarom blij wordt van de maatregel is België, stelt TLN-voorzitter Arthur van Dijk in een verklaring.

TLN is niet de enige die zich zorgen maakt over de accijnsverhoging. Uit cijfers van brancheorganisaties Bovag en NOVE bleek dat tankstations in grensgebieden in januari veel minder hebben omgezet als gevolg van de accijnsverhoging. Zo daalde de verkoop van diesel daalde gemiddeld met 24 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Bovag wees erop dat niemand voordeel behaalt aan de accijnsverhoging van begin dit jaar. De branchevereniging pleit ervoor om die verhoging terug te draaien, omdat de inkomsten anders naar België en Duitsland vloeien. "Daar lacht men zich helemaal suf om wat er op het Binnenhof allemaal wordt bedacht", liet Bovag-directeur Koos Burgman eerder weten.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) liet deze week weten zich eerst te willen inlezen in het dossier. Hij is zich aan het oriënteren. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden