Clicky


Luchthavens Indonesië dicht om uitbarsting vulkaan Kelud

Luchthavens Indonesië dicht om uitbarsting vulkaan Kelud
14-02-2014 15:36 | Algemeen | auteur De Redactie

SURABAYA - De uitbarsting van de vulkaan Kelud in de Indonesische provincie Oost-Java heeft aan drie mensen het leven gekost. De vulkaan barstte donderdag uit en braakte enorme hoeveelheden stenen en gruis de lucht in. Als gevolg van de enorme aswolk die na de uitbarsting ontstond moesten zeven luchthavens worden gesloten.

De drie slachtoffers waren allen ouderen. Zij kwamen om het leven toen hun huizen bezweken onder de as- en stenenregen. Vulkanisch gesteente kwam na de eruptie tot op tien kilometer afstand van de vulkaan terecht. Soerabaja, de tweede stad van Indonesië, werd bedekt onder een laag as van 2,5 centimeter. Zelfs verder weg, in Jogjakarta, moesten automobilisten hun lichten ontsteken omdat de asdeeltjes de zon verduisterden. Sommige gebieden werden bedekt door een laag as van twintig centimeter.

De luchthavens van Solo, Jogjakarta, Soerabaja, Malang, Bandoeng, Semarang en Cilacap zijn gesloten omdat het zicht te beperkt is. Bovendien is de vulkanische as gevaarlijk voor vliegtuigmotoren, aldus minister van transport Bambang Ervan.

De vulkaan is nog altijd niet tot rust gekomen, maar wetenschappers verwachten dat het niet tot een tweede eruptie komt. Donderdag werden honderdduizend mensen geëvacueerd, maar een deel is alweer teruggekeerd om de schade op te nemen.

In 1990 vonden meer dan dertig mensen de dood bij een uitbarsting van de Kelud. In 1919 zou een eruptie honderden kilometers verderop gehoord zijn. Meer dan vijfduizend mensen kwamen dat jaar om het leven door het natuurgeweld. (Novum/AP)