Clicky


FloraHolland en vakbonden sluiten valentijnsakkoord

FloraHolland en vakbonden sluiten valentijnsakkoord
12-02-2014 17:36 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

AALSMEER - FloraHolland en de vakbonden hebben een akkoord bereikt over een sociaal plan voor de werknemers van de bloemenveiling. Dat melden de veiling, CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten woensdag. In het akkoord is een hogere ontslagvergoeding opgenomen en zijn er regelingen getroffen over reiskosten, zeggen de bonden.

FNV spreekt van een 'fatsoenlijk' sociaal plan, dat door de vastberadenheid van de leden op tafel ligt. Die staakten de afgelopen dagen om FloraHolland onder druk te zetten. Woensdag werden de acties opgeschort omdat beide partijen weer wilden praten.

Het akkoord is volgens FNV en CNV eerlijk omdat iedereen dezelfde vergoeding krijgt. In een eerder bod was sprake van procentuele vergoedingen.

In het akkoord kwamen de bonden overeen dat werknemers die hun baan verliezen een langere opzegtermijn hebben en dus langer krijgen doorbetaald. Werknemers mogen een aangeboden functie bovendien weigeren, meldden FNV en CNV.

Langere reistijden door overplaatsing naar een andere veiling worden gecompenseerd met een vergoeding, afhankelijk van de extra kilometers die een werknemer moet maken. FloraHolland heeft vestigingen in Rijnsburg, Naaldwijk en Aalsmeer. Bij de bloemenveiling werken vierduizend mensen.

De bloemenveiling maakte vorig jaar bekend tweehonderd voltijdbanen te schrappen. Sindsdien vlogen de bonden en de veiling elkaar in de haren over een regeling. De bonden hervatten bovendien de gesprekken voor een nieuwe cao.

FloraHolland laat woensdag weten een 'valentijnsakkoord' te hebben gesloten' en bedankt de medewerkers die tijdens de staking doorwerkten in de drukke dagen voor Valentijnsdag. (Novum)