Clicky


Sanoma beticht van ontduiken sociaal plan

Sanoma beticht van ontduiken sociaal plan
12-02-2014 14:53 | Binnenland | auteur De Redactie

Sanoma houdt zich niet aan de afspraken in het sociaal plan. Dat hebben de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en CNV Dienstenbond woensdag gezegd. De bonden zijn ontstemd over de aangekondigde ontslagen bij bladen die bij Sanoma in de uitverkoop staan. Het Finse mediabedrijf wil de redacties van glossy's als Grazia inkrimpen.

Sanoma snijdt in het personeelsbestand om sommige titels voor kopers aantrekkelijker te maken, zegt een woordvoerder van het mediabedrijf woensdag. "Als een blad daardoor beter is toegerust voor de toekomst en een grotere winstgevendheid en efficiëntie heeft, kunnen we besluiten tot een reorganisatie. Dan blijft bijvoorbeeld een kleine redactie over."

CNV-bestuurder Debbie Ritsma noemt het gek en opmerkelijk dat Sanoma de titels klaar voor de verkoop wil maken door personeel te ontslaan. "Dit is een rare situatie. Wij hebben altijd begrepen dat de redacties van bladen die voor verkoop in aanmerking komen intact zouden blijven. Dit scenario kwam bij de onderhandelingen niet naar voren."

De NVJ vraagt Sanoma in een brief om opheldering, zegt secretaris Yvonne Dankfort. "De afspraak was dat het personeel bij de verkoop van een blad mee zou gaan naar de nieuwe eigenaar. Nu wordt er vooraf gereorganiseerd. Dat hebben we niet afgesproken."

Volgens de woordvoerder van Sanoma houdt het bedrijf zich gewoon aan het sociaal plan. "Wij hebben met de bonden afgesproken dat er niet zomaar wordt gereorganiseerd. Maar het kan zijn dat bij een strategische heroriëntatie ontslagen vallen. We hebben net vorige week een akkoord gesloten, daar houden we ons natuurlijk aan."

Vorige week bereikten de bonden met Sanoma een akkoord over een sociaal plan voor de honderden werknemers die hun baan verliezen. Deze weken krijgen werknemers bij de bladen van Sanoma, waaronder Libelle, Nieuwe Revu en Playboy, te horen wie het Finse mediabedrijf wil ontslaan. (Novum)