Clicky

 
Transport Online - Bonden: 'We zijn nog niet uitonderhandeld, te vroeg voor acties' [+video]

Bonden: 'We zijn nog niet uitonderhandeld, te vroeg voor acties'

Bonden: 'We zijn nog niet uitonderhandeld, te vroeg voor acties' [+video]
12-02-2014 11:49 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - In december 2013 hebben de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen een looneis van drie procent op tafel gelegd. "Het moest een kort cao rondje worden. Alleen loon en een 1-jarige cao. Dit was in november 2013 al met de leden besproken. Werkgevers moesten nog met hun leden (bedrijven) gaan praten. Daar hebben ze twee maanden over gedaan", melden de vakbonden donderdag in een pamflet.

CAO

Op maandag 10 februari 2014 vond na twee maanden achterbanoverleg van de werkgevers, het tweede cao-overleg plaats voor de cao Transport en Logistiek. Werkgevers zouden na hun achterbanoverleg op 10 februari aan de vakbonden toelichten wat zij aan loonsverhoging in gedachten hadden. Maar in de loop van de dag werd duidelijk dat de werkgevers helemaal geen loonsverhoging willen bieden.

Actie

De dag was begonnen met een ‘lang-zaam-aan-actie’ van circa honderd chauffeurs die naar Nieuwegein waren gereden. Daar vonden de cao-onderhandelingen plaats. In Nieuwegein liepen de spanningen hoog op, helemaal nadat bleek dat werkgevers de reactie van de bonden op hun ‘nullijn’ niet wilden afwachten. Het overleg dreigde spaak te lopen.

Toen de chauffeurs, die buiten stonden te wachten, daar lucht van kregen, kwam er een groep de zaal binnen waar het overleg plaatsvond. De rest van de chauffeurs zat in de hal te wachten. Werkgevers waren er niet blij mee, zij wilden in deze setting niet verder praten, maar het resultaat was wel dat ze heb-ben toegezegd dat het overleg wordt voortgezet en wel op 18 februari aanstaande.

"FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen vinden samen met andere groeperingen in de sector dat het bod van TLN geen enkele waardering toont voor de hardwerkende werknemers in onze sector. Een sector die meerdere grote problemen en bedreigingen kent. Deze moeten in de toekomst worden opgelost. De uitkomst van onderhandelingen op 10 februari is geen goede start", aldus de bonden.

Nog niet 'uitonderhandeld'

Doordat werkgevers gezegd hebben dat ze alsnog wilden reageren op de looneis van de vakbonden, zijn de bonden overigens formeel nog wel steeds ‘in gesprek’ met de werkgevers. "Pas als blijkt dat er met praten geen overeenstemming te bereiken is, zijn de vakbonden ‘uitonderhandeld’. Vakbonden mogen in Nederland pas actie voeren, als zij uitonderhandeld zijn. "Dat zijn nu eenmaal de regels waar vakbonden aan gehouden zijn in Nederland. Er ligt nog geen conclusie uit de gesprekken tussen werkgevers en vakbonden, voor gezamenlijke cao-bijeenkomsten is het nu dus nog te vroeg. Op die gezamenlijke bijeenkomsten zal trouwens iedereen welkom zijn, lid of geen lid."

"De winst van deze dag was, dat de handen ineen zijn geslagen. Want als we resultaten willen boeken, zullen we immers moeten samenwerken. Die saamhorigheid zullen we nog hard nodig hebben, als blijkt dat acties nodig zullen zijn."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden