Clicky


Vitol verkoopt belang in olieterminal Rotterdam

Vitol verkoopt belang in olieterminal Rotterdam
12-02-2014 10:06 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Oliehandelaar Vitol heeft zijn aandeel van 25 procent in een nog te bouwen Russische olieterminal in de haven van Rotterdam verkocht. Dat laat Vitol-dochter VTTI woensdag weten in een verklaring. Het bedrijf heeft het belang verkocht aan de voormalige Russische partner Summa.

Summa is met de transactie volledig eigenaar geworden van de nieuwe terminal. VTTI laat weten tot de overdracht te zijn overgegaan 'vanwege interne overwegingen'. Het bedrijf belooft zich positief uit te laten over het project en beschikbaar te blijven als 'lokale partner, ter ondersteuning van de aandeelhouders in het vergunningsproces en gedurende de bouwfase'.

Summa en VTTI zouden de nieuwe terminal samen bouwen in de joint venture Shtandart. Hiervoor is een investering van zo'n zevenhonderd miljoen euro nodig. De terminal moet de overslag van ruwe olie in de Rotterdamse haven met dertig procent laten groeien.

Havenbedrijf Rotterdam wees eind 2011 een stuk van 55 hectare grond in de Europoort toe aan Shtandart. Het bedrijf is niet bezorgd over de verkoop van de aandelen door VTTI. "Wij zijn nooit in paniek", zegt een woordvoerder. "We hebben ook geen bezwaar tegen de overdracht. Juridisch kan het."

Volgens de zegsman is het niet de eerste keer dat een bedrijf zich gedurende het bouwproces terugtrekt. "Dat is vaker voorgekomen door fusies, faillisementen of de overdracht van aandelen. Die bedrijven draaien nu ook." Het havenbedrijf wacht voorlopig 'rustig' af wat Summa gaat doen.

"De komende tijd moet blijken of de Russen zich aan de contractvoorwaarden houden. We hebben nu geen redenen om te geloven dat ze dat niet doen. Mocht dat wel het geval zijn dan wordt het natuurlijk een andere zaak", aldus de woordvoerder. (Novum)