Transport Online - Koninklijke Saan hijst historische havenkraan in centrum van Amsterdam [+foto's]

Koninklijke Saan hijst historische havenkraan in centrum van Amsterdam

Koninklijke Saan hijst historische havenkraan in centrum van Amsterdam [+foto's]
12-02-2014 09:34 | Speciaal Transport | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Koninklijke Saan verrichte op het Amsterdamse Entrepotdok een bijzondere hijsoperatie, waarbij een historische havenkraan werd gedemonteerd en op een ponton werd verladen.

Het Entrepotdok is van oorsprong een kade met pakhuizen, waar in vroegere tijden schepen werden gelost en goederen werden overgeladen. Hiervoor werden elektrische draaikranen op een portaal gebruikt, die over de rails konden rijden op de kade.

Deze kraan is inmiddels historisch erfgoed en stamt uit 1951. De kraan werd gebouwd door de Gebroeders Figee uit Haarlem. Nu 70 jaar later wordt de kraan ontmanteld en bij Kenz-Figee in Zaandam gerestaureerd, waarna deze wordt terug geplaatst op de oude locatie.

Door Saan werden twee mobiele telescoopkranen ingezet, een Demag en een Liebherr LTM 1150-6.1, die in een tandemhijs het kraanhuis met giek op een ponton plaatsten. Hierna werd het onderstel opgehesen en op het ponton geplaatst.

Een lastige tandemhijs, waarbij voor de opbouw van de kranen, ballast per bakwagen moest worden aangevoerd omdat de standaard ballasttrailer door de smalle en bochtige straten niet op de locatie kon komen. Een bijzondere operatie dus in het historisch centrum van Amsterdam.

©Tekst & foto's: Rob Dragt

Foto's

  • J.Roeland
    v.o.f. KRAAN

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,868
Diesel1,501

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen