Clicky


Nederlandse chauffeurs helpen in Engels watersnoodgebied

Nederlandse chauffeurs helpen in Engels watersnoodgebied [+foto's]
11-02-2014 16:26 | Transport | auteur Marcel van der Voort

HEERENVEEN / SOMERSET(GB) - “Met 27 vrachtwagens en evenveel chauffeurs hebben wij pompen vervoerd naar het watersnoodgebied Somerset in Engeland", meldt Ronald Sandstra van Pax bouw en industrie service Heerenveen.

“Wij rijden al 20 jaar voor de Firma van Heck uit Noordwolde als er pompen moeten worden vervoerd bij overstromingen. Zo moesten we juni vorig jaar naar het overstromingsgebied bij de Duitse Elbe”, vertelt hij. “Afgelopen woensdagavond zijn wij gebeld dat we met spoed naar  Somerset moesten. Rond 20.00 uur kwam het eerste telefoontje en moesten er direct Auto’s geregeld worden. De eerste twee wagens kwamen van een transportbedrijf vlakbij Van Heck. Daarna gingen wij rijden.”

“Er was vijf uur de tijd om de eerste vrachtwagens de weg op te krijgen. Dus midden in de nacht waren de chauffeurs actief, terwijl het water in Engeland flink aan het stijgen was. Snel moesten we 27 auto’s regelen. Een flinke klus, want wij hebben ook ons vaste transport.  De helft van de wagens kwam van onszelf, de rest via charters en collega-transportbedrijven.”

“Het verliep allemaal goed omdat we rustig bleven en in overleg naar de oplossingen zochten. De vrachtwagens gingen met de boot van Hoek van Holland naar Harwich. Alles is via het internet ingeboekt en gelukkig konden alle wagens direct mee.”

Boot wacht

“Eén van de vrachtwagens had vertraging. En dankzij bemiddeling van het ministerie heeft de boot van Stena Line netjes gewacht totdat de wagen aan boord was. Dat maak je niet vaak mee.”

“Het voordeel van deze bootreis was dat de chauffeurs in hutten konden slapen en zo hun nachtrust kregen. Ze zijn later tijdens de zes uur durende rit van Harwich naar het watersnoodgebied bij elkaar in de buurt gebleven. Ze moesten bijna allemaal op hetzelfde adres lossen. Sommige chauffeurs rijden twee keer heen en weer, een aantal is al terug in ons land en er zijn er ook nog daar. Die mannen slapen in hun cabine. Dat is allemaal prima te doen.”

“Vanuit de bevolking krijgen ze veel waardering. Zo zijn ze naar een plaatselijke pub gegaan en goed opgevangen. De chauffeurs mogen daar eten en douchen. Of er nog meer transporten van ons daar naartoe gaan hangt er nog vanaf. Dat kan binnen een uur loskomen, maar misschien wel over een week.”

 

Niet voorbij

De Engelse watersnood is nog niet voorbij. De Engelsen moeten rekening houden met nieuwe overstromingen. In Somerset staat het water de Britten aan de lippen.

Veel mensen die langs de beroemde Theems wonen moesten afgelopen maandag hun huis uit. Want de rivier trad buiten de oevers. De verwachting is dat honderden huizen onder water komen te staan.

Wassende water

Ook het treinverkeer heeft last van het wassende water. Spoorwegmaatschappij First Great Western heeft reizigers geadviseerd treinreizen te vermijden. De maatschappijen South West Trains, Southeastern en Southern rijden volgens een aangepaste dienstregeling.
 

Minister van gemeenten Eric Pickles: "We doen er alles aan om de huizen en gemeenschappen te beschermen. Daarnaast besteden we extra aandacht aan strategische plekken, zoals waterzuiveringsinstallaties en elektriciteitscentrales om ervoor te zorgen dat huishoudens niet zonder deze vitale voorzieningen komen te zitten."

In het zuiden van Wales en het zuidwesten van Engeland is een waarschuwing voor meer regen van kracht. De Britse meteorologische dienst waarschuwt dat 'in verband met de overstromingen, meer regen de problemen alleen maar erger zal maken'

Slachtoffers watersnood

Niet alleen de regen is een probleem. Voor woensdag verwacht de weerdienst van de BBC zware windstoten. Als gevolg van een aantal lagedrukgebieden kunnen de Britten woensdag te maken krijgen 'met de zwaarste windstoten van deze winter'.



De Britse milieudienst (EA) krijgt felle kritiek dat er te weinig wordt gedaan om de slachtoffers van de watersnood te helpen. Minister van defensie Philip Hammond wil het echter niet hebben over het functioneren van de EA.

Volgens hem is het nu eerst zaak mensen te helpen. Lord Smith, die de leiding over de EA heeft, zei dat de dienst te kampen heeft met 'extreme natuurkrachten''. "We moeten de beste oplossingen vinden om ons hiertegen te verdedigen. We hebben allemaal fouten gemaakt, iedereen heeft fouten gemaakt."

Premier David Cameron wil vooral duidelijk maken dat ze inmiddels alles onder controle hebben.

©Transport Online/Novum