Clicky


 


Wiebes oriënteert zich op accijnseffect grensstreek

Wiebes oriënteert zich op accijnseffect grensstreek
10-02-2014 19:40 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) heeft nog geen antwoord op de Kamervragen over berichten dat de hogere accijnzen de nekslag voor pomphouders in de grensregio's betekenen. De dinsdag aangetreden bewindsman schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat hij zich eerst 'zorgvuldig wil kunnen oriënteren'.

De PVV en het CDA hadden vragen gesteld over de nijpende situatie van pomphouders langs de grens. Door de accijnsverhoging werden diesel en lpg in Nederland duurder dan in Duitsland, met als gevolg dat buitenlanders in eigen land blijven en Nederlanders over de grens tanken. De roep om compensatie of terugdraaien van de accijnsverhoging wordt sindsdien luider.

De vragen waren overigens gesteld aan de ministers van Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maar gezien de aard van de vragen is de beantwoording overgedragen aan Wiebes. "Vanzelfsprekend probeer ik de vragen op zo kort mogelijke termijn te beantwoorden", schrijft Wiebes.

Vorige week bleek uit cijfers van de brancheorganisaties Bovag en NOVE dat tankstations in grensgebieden vorige maand inderdaad veel minder hebben omgezet als gevolg van de accijnsverhoging. De verkoop van diesel daalde gemiddeld met 24 procent ten opzichte van een jaar geleden, terwijl de afzet van lpg met 27 procent daalde. Ook de verkoop van benzine daalde, met dertien procent op jaarbasis.

De belangenclubs baseerden zich op cijfers van 575 tankstations door het hele land, waarvan 130 in de buurt van de Belgische of Duitse grens liggen. Bij benzinepompen die iets verder van de grens liggen, daalde de omzet ook, zij het minder dan bij grenspompen.

Als gevolg loopt de Nederlandse schatkist een slordige 45 miljoen euro aan accijnsinkomsten mis, zo stellen de brancheverenigingen. Ook de btw-inkomsten van de overheid zouden dalen, met ongeveer twintig miljoen euro. Daarnaast heeft de maatregel ook effect op de verkoop van tabaksproducten en alcohol.

Bovag wees erop dat niemand voordeel heeft van de accijnsverhoging, behalve België en Duitsland. "Daar lacht men zich helemaal suf om wat er op het Binnenhof allemaal wordt bedacht." (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats