Clicky


Chauffeurs verstoren cao-onderhandelingen

Chauffeurs verstoren cao-onderhandelingen
10-02-2014 18:40 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

NIEUWEGEIN - Voor het eerst in twee maanden zaten CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten vandaag weer om de tafel met de werkgevers (TLN en KNV). Bij Hotel Mercure in Nieuwegein liepen de spanningen behoorlijk op. Een groep van zo'n honderd chauffeurs was vanmorgen eerst met een langzaamaan-actie naar Nieuwegein gereden. In de loop van de dag werd duidelijk dat de werkgevers helemaal geen loonsverhoging wilden bieden.

Van Rijssel: "Het overleg dreigde spaak te lopen. Toen de chauffeurs, die buiten stonden te wachten, daar lucht van kregen, kwam er een groep de zaal binnen waar we in overleg zaten. De rest zat in de hal te wachten. De werkgevers waren er niet blij mee, maar het resultaat was wel dat ze hebben toegezegd dat we het overleg voortzetten. Dat zal nog best moeilijk worden. Want tussen nul procent en de 3 procent die wij vragen, zit wel een groot gat natuurlijk."

Egon Groen, bestuurder FNV Bondgenoten: "De chauffeurs hebben duidelijk aangegeven dat zij waardering willen zien in de vorm van een loonsverhoging met koopkracht. Volgende week zien we of daar ook echt gehoor aan wordt gegeven.”

Vernieuwing van de cao

CNV Vakmensen wil een eenjarige cao, met een loonsverhoging van 3 procent. Van Rijssel: "Als we daarover snel een resultaat kunnen bereiken, kunnen we de komende periode gebruiken voor gesprekken over vernieuwing van de cao, met bijvoorbeeld een goed basisloon, meer zeggenschap over werktijden en scholing."

Het cao-overleg beroepsgoederenvervoer (140.000 werknemers), dat eerder vandaag nog compleet leek vast te lopen, wordt volgende week dinsdag 18 februari alsnog voortgezet. Van Rijssel: "We hopen dan ook weer op de steun van de chauffeurs!"