Clicky


Michel Mulder bezorgt Nederland goud op 500 meter

Michel Mulder bezorgt Nederland goud op 500 meter
10-02-2014 17:56 | Sport | auteur De Redactie

SOTSJI - Michel Mulder heeft op de Olympische Spelen goud gepakt op de 500 meter. Jan Smeekens en Ronald Mulder zorgden voor een compleet Nederlands podium. Nederland pakte nooit eerder olympisch goud op de 500 meter.

Het is voor Nederland de tweede 'clean sweep' in Sotsji. Op de vijf kilometer bij de mannen werden Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma één, twee en drie.

Nederland scoorde in het verleden zelden hoge ogen op de kortste sprintafstand. Jan Ykema pakte in 1988 zilver en Lieuwe de Boer in 1980 brons. De laatste 26 jaar werd echter nooit meer eremetaal op de 500 meter mee naar huis genomen.

Ondanks zijn zilveren plak waren de druiven voor Smeekens uitermate zuur. De 26-jarige schaatser zette in de eerste omloop de snelste tijd neer (34,59) en leek aan zijn 34,72 seconden in de tweede rit genoeg te hebben voor goud. Omdat de tijd van Michel Mulder echter naar beneden was bijgesteld, ging de overwinning op twaalf duizendsten van een seconde aan zijn neus voorbij.

Ronald Mulder reed met 34,49 seconden de snelste tijd van de dag. In de eerste omloop had de tweelingbroer van Michel (34,96) echter net te veel laten liggen. Zijn prestatie was echter wel voldoende om de Zuid-Koreaan Tae-Bum Mo, de olympisch kampioen van vier jaar geleden, van het podium te houden.