Clicky


Hypotheekadvies twintig procent goedkoper

Hypotheekadvies twintig procent goedkoper
10-02-2014 17:47 | Financieel | auteur De Redactie

ANSTERDAM - Hypotheekadviezen zijn vorig jaar een vijfde goedkoper geworden. Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) maandag op basis van consumentenonderzoek. De gemiddelde prijs van een hypotheekadvies was tussen april en september vorig jaar 1749 euro. Het halfjaar daarvoor kostte een advies nog gemiddeld 2166 euro.

Volgens de AFM is de prijs gezakt doordat adviseurs sterker met elkaar concurreren. Sinds de invoering van het provisieverbod begin vorig jaar moeten klanten apart betalen voor een hypotheekadvies en moet aan ieder advies een prijskaartje hangen.

De AFM benadrukt dat de kwaliteit van het advies doorslaggevend is. "Maar deze prijsdaling door toegenomen concurrentie is natuurlijk goed nieuws voor de consument'', laat hoofd toezicht Michiel Denkers weten.

Ondanks het provisieverbod sluit minder dan twee procent van de consumenten zonder advies een hypotheek af, meldt de AFM. De meeste huizenkopers beraden zich met hulp van een zelfstandig adviseur, op afstand gevolgd door banken en hypotheekketens.

Het provisieverbod is begin vorig jaar ingevoerd om voor klanten helder te krijgen wat de advieskosten zijn voor complexe financiële producten. Voorheen werden adviseurs betaald door de banken en verzekeraars van wie ze producten afsloten. Sinds begin 2013 is dit niet meer toegestaan. Klanten moeten nu apart betalen voor het advies.

Adviesketen Hypotheekshop laat maandag weten een adviesverbod voor banken te willen. Banken zouden de consument alleen hun eigen producten verkopen en daardoor oneerlijk concurreren. "Doordat de consument niet het beste hypotheekadvies krijgt, betaalt hij maandelijks soms tot wel een procent rente te veel. Dat kan jaarlijks honderden euro's schelen. Daarom pleit De Hypotheekshop voor een adviesverbod voor banken." (Novum)