Clicky


OM eist in hoger beroep forse celstraffen voor 9 Somalische piraten

OM eist in hoger beroep forse celstraffen voor 9 Somalische piraten
10-02-2014 17:07 | Piraterij | auteur De Redactie

DEN HAAG - De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep telkens 10 jaar celstraf geëist voor 9 Somalische piraten. Zij worden verdacht van zeeroof voor de kust van Somalië in de periode 15 december 2010 tot en met 2 april 2011 en van poging moord op 2 april 2011 door te schieten op Nederlandse mariniers die voor de kust van Somalië een vissersschip wilden controleren. Vanaf de vissersboot, een zogenoemde dhow, werd het vuur geopend op de mariniers. Bij de verdediging door de Nederlandse marine kwamen twee Somalische piraten om.

De marine redde een aantal gegijzelde Iraniërs. Aan boord van het vissersschip bleken 16 Iraanse vissers al vier maanden te worden gegijzeld door een groep Somalische piraten. De mariniers troffen een aantal automatische wapens en draagbare raketwerpers aan. De negen verdachten werden door het Ministerie van Defensie overgebracht naar Nederland om hier te worden berecht. Het is de tweede keer dat in hoger beroep een strafzaak wordt behandeld waarin Somaliërs terecht staan voor zeeroof.

Het OM vindt dat alleen gevangenisstraffen van aanzienlijke duur recht doen aan de ernst van de feiten. "Er is in deze zaak geen sprake van mensen die geen andere keus hadden maar van mensen die hun eigen economische positieverbetering stellen boven het universele recht op leven van onschuldige opvarenden. Dat is het werkelijke gezicht van de piraterij. De impact die piraterij heeft op de levens van opvarenden is enorm. Deze verdachten hebben er bewust voor gekozen om met (dreiging met) geweld onschuldige vissers van hun vrijheid en inkomsten te beroven. Het OM gelooft direct dat de verdachten graag betere omstandigheden voor zichzelf en hun familieleden wilden creëren. Met deze heel menselijke wens is op zich niets mis. Het wordt echter wel een probleem als de realisatie van deze wens ten koste gaat van onschuldigen.

Net zomin als getolereerd kan worden dat iemand zich uit de armoede probeert op te werken door drugs te gaan verkopen, kan hier niet getolereerd worden dat deze verdachten hun financiële positie willen verbeteren ten koste van levens van onschuldige zeevarenden. De meeste verdachten hebben ervoor gekozen in hoger beroep geen tekst en uitleg te geven over wat ze nu daadwerkelijk op die boot deden, ondanks de aanwezigheid van belastend bewijs. Ze beriepen zich op hun zwijgrecht, verwezen naar hun advocaat of kwamen met een korte verklaring dat ze visser, anti-piraat of begeleider waren. Dat is hun goed recht, maar het zegt ook iets over hun houding.

Als ze werkelijk zulke eerzame bedoelingen hadden, waarom hebben ze dan geen open kaart gespeeld en hun handelen nader toegelicht? De verdachten hebben ook nauwelijks aandacht voor de Iraanse vissers gehad die ze lange tijd van hun vrijheid hebben beroofd en als menselijk schild hebben gebruikt. Het OM heeft tijdens de zittingen in hoger beroep op geen enkel moment de indruk gekregen dat zij zich in de toekomst, door hun arrestatie in deze zaak, van nieuwe soortgelijke avonturen met nieuwe slachtoffers zullen onthouden. Lange celstraffen zijn passend en geboden", aldus het OM op de zitting.

De rechtbank sprak de verdachten vrij van de poging tot moord jegens de mariniers en veroordeelde verdachten voor zeeroof tot 4,5 jaar cel na een eis van de officier van justitie van 10 jaar cel. Zowel het OM als de verdachten stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de vrijspraak van de poging moord en tegen de hoogte van de opgelegde straf.

Piraterij

Piraterij of zeeroof is een misdrijf dat strafbaar is gesteld onder internationaal recht. Doordat Nederland over universele rechtsmacht beschikt, is het mogelijk om over de hele wereld tegen piraterij op te treden. Het door kapers gebruikte grof geweld leidt vaak tot buitengewoon veel leed onder de ter verkrijging van losgeld gegijzelde bemanningsleden.

De piraterij in de Somalische wateren vormt een serieuze bedreiging  voor de internationale zeevaart. In 2011 werden 3863 zeelieden in het risicogebied van de wateren van Somalië door piraten overvallen en beschoten. 968 zeelieden kwamen in direct contact met gewapende piraten aan boord. Van dit aantal werd 44% gered doordat de marine tijdig ter plaatse kwam. In 2011 werden 1206 personen gevangen gehouden, hieronder waren 555 die in 2011 werden gegijzeld, 619 die al in 2010 gevangen genomen waren en 26 die al meer 2 jaar gevangen gehouden werden. In 2011 kwamen 35 gijzelaars om.