Clicky


Rutte vraagt media Russische rechtszaken te volgen

Rutte vraagt media Russische rechtszaken te volgen
08-02-2014 14:02 | Binnenland | auteur De Redactie

SOTSJI - Premier Mark Rutte heeft de Nederlandse media zaterdag in Sotsji opgeroepen rechtszaken in Rusland goed te blijven volgen om te controleren of er geen mensenrechten worden geschonden. Hij deed dat op verzoek van de mensenrechtenorganisaties waarmee hij eerder op de dag sprak.

"Ook als die zaken ver van Moskou zijn", zo zei Rutte, doelend op onder meer het feit dat vorige week in Krasnodar, de regio waarin Sotsji ligt, twee activisten tegen de Olympische Spelen zijn opgepakt en vastgezet. Rutte voerde zaterdagochtend overleg met Amnesty International, Ecowatch en de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial.

Vrijdag al had Rutte een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin. Rutte zei daarover zaterdag dat hij de zorg van de Nederlandse regering en bevolking over de positie van homoseksuelen in Rusland onder de aandacht van Poetin heeft gebracht. Ook heeft hij de intrekking van de zogeheten antihomowet die Rusland vorig jaar invoerde, bepleit bij het Russische staatshoofd.

Hoewel de premier niet wilde ingaan op de reactie van president Poetin, vond hij het ook in het eigenbelang van Rusland om de mensenrechten te waarborgen. "Uit het oogpunt van investeringen en de opbouw van de economie is dat belangrijk voor Rusland zelf. Want ook het Nederlandse bedrijfsleven dat in Rusland investeert uit zijn zorgen over de mensenrechtensituatie daar."

Ondanks de vele kritiek op de zware delegatie die Nederland naar de Olympische Spelen heeft afgevaardigd, zei Rutte zich niet ongemakkelijk te hebben gevoeld tijdens de openingsceremonie. "Ik zat naast de Turkse, Japanse en Italiaanse premier en met hen heb ik prima gesprekken gehad. De president van Wit-Rusland (Loekasjenko, red.) zat achter me, maar met hem heb ik niet gesproken." Wit-Rusland wordt beschouwd als de laatste dictatuur van Europa. "Deze Spelen worden de show van Sven Kramer, niet die van Poetin."

Rutte bezoekt zaterdag nog een schaatswedstrijd en vliegt dan terug naar Nederland. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima blijven tot dinsdag in Sotsji. (Novum)