Clicky


Oekraïner wilde met gekaapt vliegtuig naar Sotsji

Oekraïner wilde met gekaapt vliegtuig naar Sotsji
07-02-2014 20:13 | Burgerluchtvaart | auteur De Redactie

ANKARA - Een Oekraïense passagier van een vlucht van Charkov naar Istanbul dreigde vrijdag met een bom en probeerde de koers van het vliegtuig richting de olympische speelstad Sotsji te verleggen, meldt de Turkse onderminister van vervoer.

Het toestel, dat onderweg was van Charkov naar Istanbul, is veilig geland op Sabiha Gökcen, liet onderminister Habib Soluk weten. Maar 110 passagiers zijn nog altijd aan boord. De autoriteiten praten op de passagier in om hem te bewegen zich over te geven. Het vliegtuig is geparkeerd op een 'veilig terrein' op de luchthaven van de Turkse metropool.

De passagier stond tijdens de vlucht op uit zijn stoel, riep dat er een bom aan boord was en probeerde vervolgens in de afgesloten cockpit te komen, zei Soluk. De piloot merkte de kaappoging op en waarschuwde het vliegveld. Dat sloeg groot alarm. Onmiddellijk steeg een F-16 op om het vliegtuig te begeleiden, meldde de Turkse nieuwszender NTV.

''De man werd wijsgemaakt dat het vliegtuig koers zette naar Sotsji'', vertelde onderminister Soluk. ''We hopen dat de passagiers in veiligheid kunnen worden gebracht zonder ook maar een bloedneus op te lopen.''

De passagier was zwaarbeschonken, bericht het Russische persbureau Interfax op gezag van de Oekraïense Veiligheidsdienst. Zowel Interfax als NTV meldt dat de man is overmeesterd. Volgens Interfax bleek hij geen wapens of explosieven bij zich te dragen.

Luchtvaartmaatschappij Pegasus bevestigde in een kort statement dat er een 'bomdreiging' was op de vlucht naar Istanbul. Gezagvoerder Ilias Karagulle liet volgens de Turkse staatstelevisie weten dat de bemanning het goed maakt.

Gastheer Rusland heeft tal van draconische voorzorgsmaatregelen genomen om de Olympische Winterspelen veilig te doen verlopen. Moslimextremisten zouden broedden op aanslagen in en rond speelstad. (Novum/AP)