Clicky


Winkels Polare blijven dicht

Winkels Polare blijven dicht
07-02-2014 20:04 | Algemeen | auteur De Redactie

BUSSUM - De winkels van Polare houden hun deuren gesloten. Een redding van de in problemen verkerende boekhandelsketen is niet gelukt. Dinsdag wordt uitstel van betaling aangevraagd, maakten de commissarissen van de boekenwinkelketen vrijdag bekend. Het Centraal Boekhuis (CB) en de drie grote uitgeverijen wilden volgens hen niet meewerken aan een redding.

Alleen als bijvoorbeeld dinsdag nog een grote investeerder wordt gevonden, kan de surseanceaanvraag nog worden voorkomen, zei commissaris Carel Bikkers tijdens de persconferentie. Hij riep daarbij de politiek en de boekensector op goed na te denken. "Die kunnen faillissement toch niet laten gebeuren?"

Het CB krijgt van de commissarissen de volle laag. Volgens Bikkers en medecommissaris Cor Molenaar werkten de betrokken banken, ING en ABN AMRO, wel goed mee aan het reddingsplan voor de boekenwinkels. Het CB heeft echter 'slordig onderhandeld'. "Ze hebben niet teruggebeld, geen alternatief geboden, en zijn geen gesprek aangegaan", zei de advocaat van Polare tijdens de persconferentie. Vrijdag kwam het definitieve bericht dat het CB niet wilde meewerken met het reddingsplan.

Molenaar hekelde ook de rol van de drie grote uitgeverijen. Die gaven volgens Polare donderdagavond laat aan geen vertrouwen te hebben in het reddingsplan. Volgens de commissaris 'moest kennelijk de marktleider sterven'. "Waarom? Dan is het waarschijnlijk makkelijker onderhandelen met de losse boekwinkels die dan overblijven."

Volgens het reddingsplan dat Polare had afgesproken met de banken en investeerder en eigenaar Procures zou twee derde van de schuld van 21 miljoen euro van de keten worden kwijtgescholden. Vier miljoen daarvan was een lening van het CB. De overige zeven miljoen euro schuld wilde Polare wel terugbetalen.

In het plan was geen sprake van een nieuwe financier. Wel is de afgelopen weken onderhandeld met tien partijen, waarvan er vier geïnteresseerd waren in een voortzetting van het huidige bedrijf. De onderhandelingen liepen echter uiteindelijk spaak op de onzekere positie van Polare.

Polare besloot vorige week dinsdag de voormalige Selexyz-winkels te sluiten, om ruimte te geven voor een 'strategische heroriëntatie'. De keten kreeg geen boeken meer van het CB, omdat de boekenleverancier geen vertrouwen meer had dat de boekhandel zijn schulden - mede afkomstig uit het faillissement van Selexyz - ging voldoen.

Polare bestaat uit het vorig jaar door Procures overgenomen failliete Selexyz en De Slegte. De voormalige winkels van De Slegte blijven wel open. Als de surseance wordt uitgesproken, bepaalt een bewindvoerder wat er met alle winkels gaat gebeuren. Het Centraal Boekhuis was vrijdag niet bereikbaar voor een reactie. (Novum)