Clicky


CNV vindt hoge accijns hinderpaal bij cao-akkoord

CNV vindt hoge accijns hinderpaal bij cao-akkoord
07-02-2014 16:43 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De accijnsverhogingen op alcohol blokkeren een cao-akkoord tussen de drankindustrie en de vakbonden. Door teruglopende inkomsten kunnen stokerijen, limonadefabrieken en groothandels het loon van hun personeel onvoldoende verhogen. Dat heeft CNV Vakmensen vrijdag gemeld.

Donderdag liepen de onderhandelingen tussen de werkgevers in de drankindustrie en de vakbonden spaak. De bonden eisten een loonsverhoging van drie procent en namen geen genoegen met een lager loonbod van de werkgevers. Die willen vanwege verminderde opbrengsten besparen op loonkosten.

De werkgevers en de bonden blijven niettemin met elkaar in gesprek. Beide partijen hebben een gezamenlijke werkgroep in het leven geroepen die voorstellen moet bespreken om de onderhandelingen vlot te trekken.

De drankensector zegt te lijden onder stijgende heffingen. Donderdag meldde de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren dat de wijnverkoop vorig jaar met zes procent terugliep. Het was voor het eerst in twintig jaar dat Nederlanders minder wijn kochten. Vorig jaar steeg de accijns op wijn met ruim achttien procent naar 83 cent per liter.

Begin dit jaar verhoogde de overheid de accijnzen op alcohol met 5,75 procent. Bovendien verhoogde de staat de verbruiksbelasting op limonade van 5,5 cent per liter naar 7,59 cent per liter. De heffing op vruchtensap en mineraalwater ging van 4,13 naar 5,7 cent per liter. (Novum)