Clicky


'KPMG onderzoekt eigen controle bij SBM Offshore'

'KPMG onderzoekt eigen controle bij SBM Offshore'
07-02-2014 16:32 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - KPMG doet onderzoek naar de eigen controle bij maritiem dienstverlener SBM Offshore, dat verwikkeld is in een groot omkoopschandaal in verschillende landen. Dat zegt bestuurder Marc Hogeboom van de accountant vrijdag tegen NRC Handelsblad. KPMG zei onlangs al niet uit te sluiten dat enkele van zijn accountants fraude bij grote bedrijven mogelijk maakten.

Het beursgenoteerde boekhoudkantoor schikte eind vorig jaar voor zeven miljoen euro met het Openbaar Ministerie vanwege het wegkijken bij fraude. Drie voormalig accountants van KPMG zouden hebben verhuld dat bouwbedrijf Ballast Nedam voor honderden miljoenen steekpenningen betaalde in Saudi-Arabië, om zo grote bouwprojecten binnen te slepen.

KPMG stelde kort na de schikking in de zaak-Ballast Nedam dat het drietal mogelijk ook bij andere klanten frauduleuze betalingen zou hebben 'versluierd'. Het bureau stelde daarom een onderzoek in naar al het werk dat de drie accountants voor verschillende cliënten deden. Het is onduidelijk of ze ook bij SBM Offshore betrokken waren.

De maritiem dienstverlener zou tussen 2005 en 2011 een bedrag van ruim 250 miljoen dollar (185 miljoen euro) aan steekpenningen hebben betaald in verschillende landen. SBM maakte de vermeende omkoping zelf eerder al bekend, maar fraude bleek donderdag veel groter dan gedacht. (Novum)