Clicky


SBM werd afgeperst met fraudedocument

SBM werd afgeperst met fraudedocument
07-02-2014 09:56 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Een ontevreden oud-medewerker heeft SBM Offshore in maart 2013 geprobeerd af te persen met een document waarin de maritiem dienstverlener wordt beschuldigd van het betalen van steekpenningen. De medewerker wilde drie miljoen euro hebben, anders zou hij het document publiceren. SBM is niet op de dreigementen ingegaan, zo maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Het document, waarover zakenblad Quote donderdag schreef, is niet door SBM zelf vervaardigd, maar wel afkomstig uit het bedrijf. Hoewel SBM niet inhoudelijk op de beschuldigingen kan ingaan, 'is het veilig om te zeggen dat de gegevens uit de context zijn gehaald'. Daarnaast is het geschrift 'verouderd', schrijft het bedrijf in een verklaring.

SBM zou tussen 2005 en 2011 meer dan 250 miljoen dollar (184 miljoen euro) aan steekpenningen hebben betaald in onder meer Angola, Brazilië, Irak, Kazachstan en Brazilië, zo schreef Quote. Uit transcripties van 'opnames' zou blijken dat enkele bestuurders en toezichthouders van het bedrijf al jaren op de hoogte waren van de fraude.

De beschuldigingen uit het document zijn volgens SBM onderdeel van een lopend onderzoek naar 'onjuiste verkooppraktijken', schrijft het bedrijf. Dat SBM zich bezighield met malafide praktijken is namelijk niet nieuw, maar de omvang van de fraude is echter wel groter dan tot dusver gedacht. (Novum)