Clicky


Cultureel centrum Felix Meritis failliet

Cultureel centrum Felix Meritis failliet
05-02-2014 17:22 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Felix Meritis Foundation is failliet. De stichting, die al uitstel van betaling had, heeft de rechtbank nu gevraagd faillissement uit te spreken. Het Amsterdamse culturele centrum verkeerde al een tijdje in financiële problemen en kon onder meer de huur van het pand aan de Keizersgracht niet meer betalen.

Een reorganisatie zonder financiële steun van een derde partij is op dit moment onmogelijk, aldus de stichting in een verklaring. "Foundation blijft ernaar streven een partner te vinden die ook het gedachtegoed van Foundation in ere wil houden en houdt daartoe alle opties open."

Het grachtenpand aan de Keizersgracht is eigendom van de stichting Felix Meritis Beheer, die een lening op het pand heeft afgesloten. Nadat de stichting surseance had aangevraagd, is het pand te koop aangeboden aan de gemeente. Amsterdam staat sinds 2005 voor 2,8 miljoen euro garant voor het pand.

De gemeente liet in januari weten van plan te zijn het pand te kopen en daarna door te verkopen aan een 'betrouwbare partij'. Het college liet toen weten niet uit te sluiten dat de stichting Felix Meritis Beheer 'in een of andere vorm' gebruik kan blijven maken van het pand.

"Het is nu aan beheer en aan de gemeente om het belang van Felix Meritis Foundation zwaar te laten wegen in hun besluitvorming'', zegt Linda Bouws, directeur van Felix Meritis in een verklaring. In het centrum worden talloze bijeenkomsten georganiseerd op cultureel gebied, maar het kampt door de economische crisis met een afnemende vraag. Daarbij is de subsidie van de gemeente gehalveerd naar 78 duizend euro per jaar. (Novum)