Clicky

 ILT scherpt in 2014 handhaving vuurwerk aan

ILT scherpt in 2014 handhaving vuurwerk aan
05-02-2014 14:37 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat vaker gebruik maken van een last onder dwangsom als zij consumentenvuurwerk aantreft dat niet aan de eisen voldoet. Overtredingen leiden nu meestal tot een proces-verbaal en inbeslagname. In 2014 gaat de ILT vaker gebruik maken van bestuursrechtelijke maatregelen zoals de dwangsom, die kan worden verbeurd bij een (volgende) overtreding. Ook kan bestuursdwang ingezet worden om overtredingen ongedaan te maken op kosten van de overtreder. Dat is de kern van de aangescherpte handhavingsaanpak voor vuurwerk van de inspectie.

De ILT constateert al een aantal jaren achtereen dat gemiddeld een kwart van de geteste vuurwerkimportartikelen niet aan de eisen voldoet. Daarin moet verandering komen. Het bestaande kwaliteitssysteem met tests die doorlopen moeten worden voor een vuurwerkartikel een CE-markering krijgt, blijkt niet voldoende om alle artikelen op een toelaatbaar kwaliteitsniveau te krijgen. De handmatige productie (veelal in China) kan daarbij een rol spelen, misschien wordt het vuurwerk te veel op het scherp van de snede ontworpen en mogelijk schieten de testprocedures tekort. In elk geval is meer inzet van de vuurwerkimporteurs nodig om de afkeurcijfers omlaag te krijgen. De ILT wil dat zij hun verantwoordelijkheid voor de productveiligheid van het vuurwerk nemen en wil dat bereiken door de handhavingsdruk op te voeren.

De hoogte van een dwangsom wordt gerelateerd aan de omvang van de overtreding en de waarde van vuurwerkpartijen. Die hoogte ligt daardoor meestal aanzienlijk hoger dan de gemiddelde strafrechtelijke boete tot nu toe. De nieuwe aanpak is op een bijeenkomst van importeurs uiteengezet en gaat direct in.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,092
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions