Clicky


D66 wil opheldering van Plasterk

D66 wil opheldering van Plasterk
05-02-2014 13:28 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - D66 eist opheldering van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) over het bericht dat niet de NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten 1,8 miljoen telefoontjes hebben geregistreerd.

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil snel tekst en uitleg. "Keer op keer komen er nieuwe feiten aan het licht. Eerder was de NSA de schuldige, nu toch onze eigen veiligheidsdiensten." Schouw wijst erop dat de telefoontjes zijn geregistreerd in verband met terrorismebestrijding. "Hoeveel terroristen denkt de minister dat er in Nederland rondlopen? Dit is buitenproportioneel."

Schouw bepleit al langer een parlementaire enquête naar het afluisterschandaal. Tot nu toe is daar geen Kamermeerderheid voor.

Plasterk meldde woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat niet de Amerikaanse geheime dienst NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD in een maand tijd 1,8 miljoen telefoontjes hebben geregistreerd. Die gegevens zijn vervolgens gedeeld met de Verenigde Staten. Volgens Plasterk zijn daarbij geen wetten overtreden.

Eerder zei Plasterk nog dat het getal van 1,8 miljoen betrekking had op telefoongesprekken tussen Nederland en de VS die door de NSA waren geregistreerd. Dat noemde hij onacceptabel. (Novum)