Clicky


Kamp wil Groningen oppeppen met chemische industrie

Kamp wil Groningen oppeppen met chemische industrie
05-02-2014 10:31 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Door de chemische industrie in Groningen te versterken moet de door aardbevingen geplaagde provincie ook in de toekomst economisch kansrijk blijven. Onder leiding van oud-topman bij Shell Rein Willems bekijkt een werkgroep hoe de chemische industrie kan worden versterkt, schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag in een Kamerbrief.

Bij het 'actieplan' worden drie ministeries, Groningse bedrijven, de provincie en lokale overheden betrokken. Het definitieve plan wordt begin volgende maand gepresenteerd. "De chemische industrie is belangrijk voor Groningen. De sector zorgt daar voor banen en inkomsten", stelt Kamp.

In het plan wordt bekeken of het midden- en kleinbedrijf en startende bedrijven kunnen samenwerken met de chemische industrie. Ook wordt gekeken naar het verminderen van de regeldruk en een betere aansluiting van het onderwijs en kennisinstellingen op de industrie. Ook samenwerking met andere sectoren wordt bekeken.

Door de gaswinning in Groningen kampt de provincie met aardbevingen. Als compensatie heeft Kamp eerder al 1,2 miljard euro voor het gebied uitgetrokken. Dat is vooral bedoeld om de schade door aardbevingen te compenseren en huizen te verstevigen. Voor economische ontwikkeling wordt de komende vijf jaar vijftien miljoen euro per jaar uitgetrokken. (Novum)