Transport Online - FNV laakt lage aantal arbeidsinspecteurs

FNV laakt lage aantal arbeidsinspecteurs

FNV laakt lage aantal arbeidsinspecteurs
05-02-2014 10:23 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Inspectie SZW heeft te weinig arbeidsinspecteurs in dienst die zich bezighouden met veiligheid en gezondheid. Hierdoor worden beroepsziekten te weinig systematisch aangepakt. Dat zegt de voorzitter van vakcentrale FNV Ton Heerts in het televisieprogramma 'Altijd Wat Monitor' dat woensdagavond wordt uitgezonden.

Volgens FNV telt Nederland in Europa het laagste aantal inspecteurs die zich bezig houden met beroepsziekten. Volgens de vakcentrale is de kans dat een bedrijf wordt gecontroleerd gemiddeld een keer per 35 jaar. "Hele sectoren en branches worden nooit bezocht", claimt FNV.

De melding van beroepsziekten via de door de werkgever betaalde bedrijfsarts wordt ook verfoeid door FNV. Veel artsen doen namelijk helemaal geen melding, terwijl dat wel wettelijk verplicht is. Als er wel een melding wordt gedaan, is dat anoniem. "Hierdoor blijft het bedrijf waar de beroepsziekte is ontstaan, buiten beeld", zegt Heerts. "Het zou normaal zijn als de ziekmakende werkplek wordt aangepakt in plaats van de zieke werknemer."De FNV wil dat werkgevers zelf melding moeten gaan doen bij de Inspectie SZW. "Zo wordt het bewustzijn over beroepsziekten vergroot en een preventieve aanpak mogelijk gemaakt", aldus de koepel.

Vorige maand trok de FNV al samen met CNV en MHP op om beroepsziekten en ongevallen op de werkvloer te voorkomen. Zij pleitten er toen voor dat werknemers meer eigen verantwoordelijk krijgen, door hen zelf de wettelijk verplichte preventiemedewerker te laten kiezen.

Volgens de vakcentrales zijn er jaarlijks 220 duizend ernstige ongevallen op het werk. Dertigduizend werknemers lopen daarnaast een beroepsziekte op. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen