Clicky


Verkeerschaos door metrostaking Londen

Verkeerschaos door metrostaking Londen
05-02-2014 10:17 | Buitenland | auteur De Redactie

LONDEN - Reizigers in Londen zijn woensdag getroffen door vertragingen en verkeersopstoppingen als gevolg van een 48-uursstaking door metropersoneel. Op de meeste lijnen werd een aangepaste dienstregeling gehanteerd, maar veel metrostations bleven dicht, meldde het Britse persbureau PA.

Leden van de vakbonden RMT en TSSA legden dinsdagavond het werk neer uit protest tegen het sluiten van kaartjesloketten. Door de bezuinigingsmaatregel gaan 950 banen verloren. London Underground en vervoersbedrijf Transport for London lieten weten zoveel mogelijk extra mensen in te zetten en zoveel mogelijk metro's operatief te houden. Transport for London sprak van een 'zinloze actie door de bonden'.

In de spits ontstonden woensdag lange rijen bij bushaltes, omdat forenzen gedwongen waren een andere manier van vervoer te kiezen. Sommigen kozen ervoor de auto te pakken, met verkeersopstoppingen tot gevolg.

Forenzen die toch de voorkeur gaven aan een ritje met de metro ondervonden al snel de gevolgen van hun keuze. In het noordwesten van de stad was het zo druk dat overvolle metrostellen wachtende reizigers op de perrons moesten teleurstellen.

Treinreizigers ondervonden extra hinder, omdat de spoorwegen vanwege het natte en winderige weer hun dienstregeling moesten aanpassen en op sommige trajecten de maximumsnelheid verlaagden tot zo'n zestig kilometer per uur.

Reizigers moeten er rekening mee houden dat de misère in het verkeer tot vrijdag aanhoudt.

Bij metrostations in heel Londen werden ondertussen stakingsposten opgericht. De vakbonden liggen in de clinch met burgemeester Boris Johnson, die de stakingen zinloos noemt en weigert met de bonden om de tafel te gaan zolang zij hun staking voortzetten.

Vakbondsbaas Bob Crow noemde de staking een 'ijzersterke' actie, die aantoont dat 'verlies van banen, diensten en veiligheid de Tube reduceert tot een gevaarlijke, uitgeholde huls' (Novum/AP)