Clicky


Werkgelegenheid daalt ondanks herstel economie

Werkgelegenheid daalt ondanks herstel economie
03-02-2014 11:01 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De verwachte economische groei van een half procent in 2014 is niet krachtig genoeg om de werkgelegenheid een impuls te geven. Maar met 66 duizend banen minder is de daling wel lager dan een jaar eerder. Dat stelt het UWV maandag in een prognose voor 2014.

Volgens de uitkeringsinstantie is het economisch herstel 'broos en gematigd' en kleiner dan de verbetering van de arbeidsproductiviteit, die naar verwachting met een procent groeit. Mede doordat er met minder werknemers meer geproduceerd kan worden, neemt het aantal banen dit jaar toch af met 66 duizend. Vorig jaar was de krimp ongeveer twee keer zo veel, zegt het UWV.

Dit jaar begeven zich naar schatting 21 duizend mensen meer op de arbeidsmarkt, terwijl de vraag naar werk dus verder afneemt. Het aantal uitkeringen gaat daardoor groeien tot 485 duizend aan het einde van 2014. Dat is een stijging van twaalf procent in vergelijking met eind 2013.

Het UWV ziet wel hoopvolle signalen, zoals het gegroeide consumenten- en producentenvertrouwen en het gestegen aantal uitzenduren.

In sectoren als de bouw en de industrie gloort er hoop door een herstellende woningmarkt en een groeiende productie. Maar dit leidt dit jaar dus nog niet tot herstel op de arbeidsmarkt, verwacht het UWV.

Bij de overheid voorziet het UWV net als vorig jaar een verdere banenkrimp. Ook in de zorg neemt de werkgelegenheid af.