Clicky


Koning vijf dagen naar Spelen

Koning vijf dagen naar Spelen
30-01-2014 19:40 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander gaat vijf dagen naar de Olympische Spelen in Sotjsi. De koning is als erelid door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) uitgenodigd en wordt vergezeld door zijn vrouw koningin Máxima, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag bekend gemaakt.

Het staatshoofd en zijn vrouw zijn van vrijdag 7 tot en met dinsdag 11 februari in Sotsji. Premier Mark Rutte is 7 en 8 februari en woont met koning Willem-Alexander en koningin Máxima de openingsceremonie bij.

Ook van het bezoek van minister van Sport Edith Schippers (VVD) werden donderdag de data bekendgemaakt. De bewindsvrouw is van maandag 17 februari tot en met donderdag 20 februari in Sotsji.

Op de samenstelling van de Nederlandse delegatie klonk veel kritiek. Omdat het slecht gesteld is met onder meer de homorechten in Rusland zou een minder zware delegatie moeten afreizen naar Sotsji, zeiden critici. Rutte liet weten dat hij geen moment heeft getwijfeld om niet te gaan. Wel beloofde hij de mensenrechten aan te kaarten.

Bezoekers van de Spelen moeten overigens nog steeds rekening houden met een aanslag, blijkt uit een aangepast reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wie afreist naar Sotsji moet rekening houden met de aanwezigheid van vele politiemensen en uitgebreide veiligheidscontroles.

Nederlanders die naar de Spelen gaan, krijgen het advies zich te laten registreren bij de Nederlandse ambassade in Moskou. Die opent gedurende de Spelen een consulair steunpunt in het Holland Heineken House. (Novum)