Clicky


Spoorsector verbetert informatievoorziening gevaarlijke stoffen

Spoorsector verbetert informatievoorziening gevaarlijke stoffen
30-01-2014 10:17 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Deze week zet de spoorsector een nieuwe stap om de veiligheid van het goederenvervoer per spoor te vergroten: het Informatiesysteem Gevaarlijke Stoffen gaat officieel van start. IGS geeft een compleet overzicht van de actuele spoorbezetting voor elk emplacement door alle vervoerders. Hiermee hebben hulpdiensten in geval van een calamiteit direct inzicht in de locatie en inhoud van wagons op spooremplacementen.

Het nieuwe informatiesysteem IGS werd door de leden van KNV Spoorgoederenvervoer, Keyrail en ProRail gezamenlijk ontwikkeld. De spoorsector werkt continu aan verdere verbetering van de veiligheid van het vervoer van gevaarlijke stoffen. Belangrijke stappen zijn al gezet. Zo heeft ProRail het systeem OVGS (Online Vervoer Gevaarlijke Stoffen) opgezet, dat informatie over wagons met gevaarlijke stoffen op de vrije baan inzichtelijk maakt. Maar ook bij een incident op een emplacement is informatie over de actuele situatie essentieel.

Op basis daarvan kunnen hulpdiensten de beste aanrijroute en het effectiefste bestrijdingsplan bepalen. Het nieuwe systeem IGS geeft met één druk op de knop informatie over de locatie en inhoud van de wagons. Het systeem IGS wordt realtime gevoed aan de hand van moderne middelen, zoals de mobiele app voor machinisten en rangeerders, de Digitale Rangeer Assistent (DRA).

Met de invoering van IGS voldoet de spoorsector verder aan de wettelijke verplichting om te allen tijde, tijdige, volledige en juiste informatie te leveren over wagons met gevaarlijke stoffen op emplacementen. Afgelopen anderhalf jaar is zorgvuldig gewerkt aan de bouw en het testen van het nieuwe systeem. De operationele fase is nu gestart en we kijken uit naar de eerste resultaten. Tevens zullen er doorlopend interne controles en verbeteracties blijven plaatsvinden, om het systeem steeds verder te verbeteren.