Transport Online - Opnieuw schandaal met paardenvlees

Opnieuw schandaal met paardenvlees

Opnieuw schandaal met paardenvlees
30-01-2014 00:17 | Binnenland | auteur De Redactie

DODEWAARD - Bij een slachthuis in Gelderland is paardenvlees aangetroffen in partijen rundvlees. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag. De waakhond heeft ruim 690 ton vlees dat afkomstig is van het slachthuis uit voorzorg geblokkeerd en doet op dit moment nader onderzoek.

Volgens actualiteitenprogramma Eenvandaag gaat het om slachthuis Van Hattem Vlees in Dodewaard. Het bedrijf levert onder meer aan de supermarktketens Deka, Deen en Vomar.

Tijdens een onderzoek van de NVWA werd dna van paarden gevonden in vier partijen rundvleessnippers. Uit het onderzoek bleek bovendien dat de administratie van het bedrijf niet op orde is. Zo is uit het papierwerk van het slachthuis niet op te maken in welke partijen rundvlees het paardenvlees is verwerkt en waar dit ligt opgeslagen. Ook zijn volgens de inkoopadministratie meer paarden ingekocht dan volgens het slachtregister zijn geslacht.

Het slachthuis moet van de voedselwaakhond eerst aantonen wat de inhoud en herkomst van het vlees is. Daarnaast heeft het bedrijf opdracht gekregen om alle vlees, vleesproducten en karkassen die tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 in de handel zijn gebracht te traceren. Als blijkt dat de producten niet traceerbaar zijn, voldoen ze niet aan de veiligheidsvoorschriften en moet het bedrijf de producten uit de handel nemen.

Het slachthuis heeft tot 3 februari de tijd om met nadere informatie te komen anders wordt de erkenning voorlopig ingenomen en mag het bedrijf geen dieren meer slachten. Het bedrijf komt verder onder verscherpt toezicht van de NVWA te staan.

Het bedrijf is niet het eerste dat in opspraak komt vanwege 'fraude' met vlees. In maart vorig jaar nam de NVWA vlees van groothandel Willy Selten uit Oss in bewaring. Ook daar deugde de administratie niet en was het vlees niet te identificeren en te traceren.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,652
Diesel1,299

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions