Clicky


Weekers treedt af

Weekers treedt af
30-01-2014 00:27 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) treedt af. Dat maakte hij woensdagavond aan het eind van het debat over de porblemen met toeslagen bekend. De staatssecretaris is tot de conclusie gekomen dat hij over onvoldoende draagvlak beschikt in de Tweede Kamer.

Voorafgaand aan de tweede termijn van het debat vroeg Weekers het woord. "We hebben vandaag een uitvoerig debat gevoerd over zaken die mij zeer nauw aan het hart liggen", zei hij. Dan gaat het om fraudebestendige belastingen en een goede dienstverlening aan burgers en bedrijven. De Belastingdienst is het 'financiële fundament' van de overheid waar iedereen in Nederland mee te maken heeft, stelde Weekers.

"Deze professionele dienst verdient een politieke leiding met een breed draagvlak in de Kamer. Ik heb dat draagvlak in deze Kamer in het debat niet gevoeld en daarom heb ik besloten om morgen mijn ontslag aan te bieden aan de koning." Het debat werd daarop gesloten.

Weekers' verklaring was het sluitstuk van een urendurend debat in de Tweede Kamer dat even voor 15.00 uur begon. Tijdens dat debat kreeg de staatssecretaris felle kritiek te verduren van de oppositiepartijen omdat de Belastingdienst de huur- en zorgtoeslag van een groot aantal mensen heeft stopgezet vanwege problemen bij de invoering van de maatregel dat toeslagen nog maar op op één rekening mogen worden gestort, om zo fraude tegen te gaan.

Tijdens het debat beloofde Weekers nog om de Kamer wekelijks te informeren over het aantal mensen dat nog op een toeslag wacht. Volgens de oppositie stelde de bewindsman zich hiermee onder curatele. De staatssecretaris zag dit echter als een teken van vertrouwen dat het goedkomt.

Ook zei Weekers dat hij zich 'zeer wel' in staat acht om de problemen bij de Belastingdienst op de lossen. Voorafgaand aan Weekers' verklaring werd het debat geschorst. Tijdens de schorsing heeft Weekers alsnog een andere conclusie getrokken en heeft hij de eer aan zichzelf gehouden.

Vorig jaar hing het politieke leven van Weekers ook al aan een zijden draadje omdat Bulgaren straffeloos fraude bleken te kunnen plegen met Nederlandse toeslagen. Naar aanleiding daarvan is meer controle op de uitbetaling van toeslagen ingevoerd. (Novum)