Clicky


Centraal Boekhuis verrast door sluiting Polare

Centraal Boekhuis verrast door sluiting Polare
29-01-2014 20:02 | Algemeen | auteur De Redactie

CULEMBORG - Het Centraal Boekhuis is verbaasd over de sluiting van boekenketen Polare. Dat zegt de leverancier woensdag in een verklaring. Eerder wilde het bedrijf weinig kwijt over zijn rol in de kwestie rond Polare, maar woensdag doorbrak het CB het stilzwijgen omdat 'onze rol moet worden toegelicht'.

Het CB trof in 2012 een betalingsregeling met Polare-eigenaar Procures toen het toenmalige Selexyz onder die eigenaar een doorstart wilde maken, zegt het CB. Die regeling liep afgelopen zomer af. Sindsdien kreeg Polare geen speciale behandeling meer. De afgelopen weken onderhandelde Polare met CB 'om de continuïteit van Polare te ondersteunen'.

Maandag besloot Polare de twintig Nederlandse vestigingen dicht te houden om 'haar voortbestaan veilig te stellen'. Het CB vindt dit 'spijtig voor medewerkers, klanten en uitgevers' en zegt op een snelle oplossing te hopen. Het CB wil geen verdere toelichting geven.

Volgens RTL Z heeft het CB mogelijk nog miljoenen tegoed van Polare. Toen Selexyz failliet ging in 2012, had de boekwinkelketen nog tien miljoen euro schuld openstaan. Een deel werd bij de doorstart afgeschreven, zegt RTL. De schuld van Selexyz moest Polare 'de komende jaren' gaan aflossen, zei het CB destijds tegen vaktijdschrift Boekblad.

RTL Z denkt dat er in 2012 nog vijf tot acht miljoen euro schuld uitstond en dat daar door de financiële problemen bij Polare sindsdien niet veel vanaf is gegaan. (Novum)