Clicky


Ook in Arnhem milieuzone voor vrachtwagens

Ook in Arnhem milieuzone voor vrachtwagens
28-01-2014 17:13 | Klimaat | auteur De Redactie

ARNHEM - Om de luchtkwaliteit in de binnenstad van Arnhem te verbeteren komt er met ingang van 1 april 2014 een milieuzone voor vrachtverkeer. De zone betreft het gebied binnen de centrumring van Arnhem inclusief de centrumring zelf. Met verkeersborden zal de zone worden aangegeven. Vrachtwagens die veel vuile lucht uitstoten kunnen hierdoor worden geweerd. Bestuurders van vuile vrachtauto’s die toch de milieuzone inrijden kunnen een boete verwachten van 230 euro.

Arnhem kent een paar knelpunten als het gaat om de luchtkwaliteit: de Eusebiusbuitensingel, de Velperbuitensingel en het Velperplein. Met het instellen van de milieuzone is de verwachting dat met name de concentratie stikstof in de buitenlucht aanzienlijk daalt. De maximum hoeveelheid stikstofdioxide is vastgesteld op 40 microgram per kubieke meter. Daaraan moeten alle steden per 2015 voldoen. Op de genoemde knelpunten ligt de concentratie nu boven die norm. Met de invoering van de milieuzone is de verwachting dat de concentratie met ongeveer 0,8 microgram daalt. Mede hiermee worden de knelpunten opgelost.

Euroklasse

Arnhem is niet de eerste gemeente in Nederland die een milieuzone invoert. Onder andere Utrecht, Den Bosch, Amsterdam en Eindhoven gingen Arnhem al voor. In de praktijk betekent de invoering van de milieuzone dat uitsluitend vrachtwagens met een dieselmotor van euroklasse IV of hoger nog toegang krijgen tot de gebieden waar een milieuzone geldt.

Overtreding

Het inrijden van de milieuzone door niet-toegestane vrachtwagens is een verkeersovertreding. De handhaving hierop wordt uitgevoerd door bijzondere opsporings ambtenaren. Zij kunnen door het invoeren van een kenteken op hun mobiele handheld controleren of een vrachtwagen al dan niet in overtreding is. De handheld is namelijk gekoppeld aan een systeem van de Rijksdient voor Wegverkeer (RDW) waarin gegevens over het type motor per vrachtwagen zijn opgeslagen.

Duurzame leefomgeving

Verantwoordelijk wethouder Margreet van Gastel: “Arnhem zet zich al langer in voor een schone lucht voor haar inwoners. Bijvoorbeeld door het beter afstellen van verkeerslichten waardoor de het verkeer beter doorstroomt, of het onlangs genomen besluit om de Nieuwe Kade uit te rusten met walstroom, waardoor de vervuilende dieselaggregraten van cruiseschepen verleden tijd zijn. De komst van de milieuzone is een nieuwe mijlpaal voor een nog schoner en leefbaarder Arnhem.”