Clicky


Bunkeroverslag onder druk, nu goedkoop bunkeren in Rotterdam

Bunkeroverslag onder druk, nu goedkoop bunkeren in Rotterdam
28-01-2014 17:07 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

ROTTERDAM - In 2013 leverde de Rotterdamse bunkerbranche minder brandstof aan de scheepvaart. Het bunkervolume daalde van 10,9 naar 10,4 miljoen ton. De daling heeft te maken met het kleinere aantal schepen dat in Rotterdam arriveerde door de schaalvergroting in de scheepvaart. Bovendien varen schepen door de hoge olieprijzen  zuinig, het zogenoemde ‘super slow-steaming’.

De kans dat de bunkeroverslag de komende periode stijgt is zeer reëel. Op dit moment is de stookolie in de Rotterdamse bunkerhaven uitzonderlijk goedkoop in vergelijking met andere havens. Een ton stookolie kost  ,- minder dan in Singapore; 0,50 (prijs 24 januari 2014, Bunkerworld) tegen 3,-. Normaal is het prijsverschil 20 tot $ 30,--. In augustus was de prijs in Rotterdam nog even hoog als in Singapore.

De bunkermarkt is sterk prijs gedreven. Rotterdam dankt zijn positie als grootste bunkerhaven van Europa aan zijn olieraffinaderijen. Stookolie is namelijk een residu van het raffinageproces. Daardoor kon Rotterdam vaak de goedkoopste stookolie leveren. Inmiddels produceren raffinaderijen veel schoner en blijft er minder stookolie over. De meeste stookolie die in Rotterdam wordt geleverd komt nu uit Rusland.