Clicky


Schip Cape Ray zet koers naar Europa voor gifgasmissie

Schip Cape Ray zet koers naar Europa voor gifgasmissie
27-01-2014 23:37 | Algemeen | auteur De Redactie

WASHINGTON - Het Amerikaanse schip Cape Ray heeft maandag koers gezet naar Europa, waar het gaat helpen bij de vernietiging van het Syrische gifgasarsenaal. Het schip is uitgerust met speciale apparatuur zodat de chemische wapens op zee kunnen worden vernietigd. Het gifgas moet in de Italiaanse havenstad Gioia Tauro op de Cape Ray worden geladen. Het schip komt over ongeveer twee weken aan.

In totaal zal de Cape Ray tientallen containers met chemicaliën aan boord nemen, grondstoffen voor dodelijke wapens zoals mosterdgas en sarin. De chemicaliën worden momenteel in Syrië verzameld en naar de havenstad Latakia gebracht, waar ze op schepen worden geladen die de chemicaliën naar Europa moeten brengen.

Maandag werd de tweede lading aan boord van Deense en Noorse vrachtschepen gebracht en naar internationale wateren gevaren. Daar wachten de schepen tot de volgende ladingen Latakia hebben bereikt.

Syrië heeft een aanzienlijk gifgasarsenaal. In totaal moet er zo'n zevenhonderd ton chemische wapens en grondstoffen daarvoor worden vernietigd. (Novum/AP)